Iz Ambasade SAD-a za Radiosarajevo.ba: Preregistracija firme da se izbjegnu sankcije nije dozvoljena

5
L. R.
Iz Ambasade SAD-a za Radiosarajevo.ba: Preregistracija firme da se izbjegnu sankcije nije dozvoljena

Pojedine kompanije iz Infinity international group, kompanije koja je stavljena na američku crnu listu, uz obrazloženje da je povezana sa Igorom Dodikom, preregistrovat će se i poslovat će u okviru Invictus technology group.

Inače, u okviru navedene grupe posluje nekoliko sankcioniranih kompanija, uključujući i Prointer.

Novi je ovo manevar da se izbjegnu posljedice američkih sankcija, a predsjednik Uprave Infinityja Bojan Vujić prije dva dana potvrdio je navedenu informaciju.

"Dream Team" je ranjiv: Svjetski prvaci namučili SAD, LeBron prelomio u završnici

"Po novom modelu funkcionisanja, Infinity grupacija više neće postojati. Kroz preregistraciju će firma nestati. Kompanija koja će u narednom periodu biti registrovana, prvenstveno za poslove iz IT industrije", rekao je Vujić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kazao je i kako će u Upravi ostati svi ljudi iz upravljačkih struktura dosadašnjih kompanija. Vujić je istakao da je u proces preregistracije ušla i kompanija Kaldera, da kompanija Una više nije dio Infinity grupe, a za druge kompanije "još se traži rješenje".

Portal Radiosarajevo.ba ovim je povodom kontaktirao Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, s upitom da li je na ovaj način moguće izbjeći američke sankcije.

Rezultat američkih sankcija: Raspad Infinity grupe, vlasnik otišao. Ugrožen i poreski sistem RS?

"Preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, tačnije, prema Poglavljima 1(a)vi-vii, 2(a)-(b) i 5(a)-(b) Izvršne uredbe 14033", istaknuto je u odgovoru koji smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Na kraju je i vrlo jasno precizirano: "Banke i druge relevantne institucije trebaju temeljito preispitati svoje propise poslovanja s klijentima kako bi osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD-a pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koji na ovaj način pokušavaju izbjeći sankcije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak