Rezultat američkih sankcija: Raspad Infinity grupe, vlasnik otišao. Ugrožen i poreski sistem RS?

9
Radiosarajevo.ba
Rezultat američkih sankcija: Raspad Infinity grupe, vlasnik otišao. Ugrožen i poreski sistem RS?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Novi "raspad" sistema obznanjen je danas, 26. juna, u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, čiji je šef Milorad Dodik, osoba koja se, zajedno s porodicom, saradnicama i njihovim firmama, nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Upravo je utjecaj navedenih sankcija bio povod danas organizirane press konferencije Uprave Infinity International Group čiji se predsjednik Bojan Vujić obratio javnosti nakon što su uvrštena na američku crnu listu uz obrazloženje da je povezana sa Igorom Dodikom. Inače, u okviru grupe posluje nekoliko sankcioniranih kompanija, uključujući i Prointer.

Vujić je otkrio i kako je vlasnik Infinity grupe Đorđe Đurić, također sankcionisan, - pobjegao iz BiH...: "On je odlučio da se povuče sa ove pozicije i izašao je iz grupacije i napustio BiH.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

To znači da Infinity grupa u ovom obliku neće postojati. Mi koji smo vodili te kompanije, 20 ljudi koji su od početka tu, odlučili smo da uđemo u pregovore s Đurićem i da mi preuzmemo članice Infinity grupe."

Zakukao je Vujić još i kako je "ugroženo 800 radnih mjesta", te kako ne žele da ti ljude napuste RS: "Jedna od mjera koje smo uradili jeste da smo zaposlenima isplatili dvije plate i da im pokažemo da nemaju razloga za brigu. Tražimo način da održimo kontinuitet poslovanja onako, kako je to moguće."

Raspala se Infinity grupa
Foto: Srpska info: Raspala se Infinity grupa

Otkrio je da je ugrožen veliki broj projekata koje rade, a dosta njih je vezano za funkcionisanje entiteta RS

"Recimo, imate integrisani sistem Poreske uprave. To je sistem koji u ovom trenutku pomaže kako bi se obezbijedio konstantan rast prihoda Poreske uprave RS. Svi smo svjedoci da konstantan rast postoji. To je sada ugroženo. Dolazimo u situaciju da su ugrožena razna rješenja u Geodetskoj upravi, gdje su podaci o našoj imovini. Dakle, ovdje je puno šira slika. Sve to što je rađeno, sada je dovedeno u pitanje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije