Inspekcija utvrdila: Znate li koliko su namirnice skuplje u odnosu na 2021.

0
Radiosarajevo.ba
Inspekcija utvrdila: Znate li koliko su namirnice skuplje u odnosu na 2021.

Mjere kontrole cijena

Vlada FBiH je početkom aprila 2021. godine propisala mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za osnovne životne namirnice i naftne derivate, s ciljem svođenja marži na ekonomski opravdan nivo primjeren socio-ekomskim prilikama uzrokovanim teškom epidemiološkom situacijom, te vodeći računa da se istovremeno zaštite potrošači ali i osigura pozitivno poslovanje trgovaca koje se ne temelji na stjecanju ekstra profita i njihovom bogaćenju.

Shodno odlukama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto (6%) i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto (osam posto) na nabavnu cijenu nafte.

U slučaju cijena za životne namirnice i druge proizvode, marže ne smiju prelaziti visnu marže tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.

Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak