"Ima nas!": Antifašisti iz BiH na Mrakovici obilježili 4. juli, pozvali na novu borbu protiv fašista

5
Radiosarajevo.ba

U subotu, 6. jula Savez antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini prigodnom svečanošću na Mrakovici, na legendarnoj Kozari, obilježio je 4. juli, dan kada je prije 83 godine u Beogradu, u Ribnikarovoj kući, donesena historijska odluka Politbiroa KPJ o dizanju ustanka protiv fašističkih okupatora i njihovih domaćih izdajnika, te odata dužna pošta hiljadama stradalih prije 82. godine u Kozarskoj epopeji.

Bio je to dostojanstven skup antifašista iz Banja Luke, Bihaća, Tešnja, Maglaja, Travnika, Jajca, Sarajeva, Hadžića, Mostara i drugih BiH gradova.

Nakon intoniranja BiH himne na historijske činjenice vezane za događaje iz 1941. i 1942. godine podsjetio je prisutne Šaćir Hrustemović, generalni sekretar SABNOR u BiH, a onda se prisutnima obratio Mirko Raca, počasni predsjednik Društva "Josip Broz Tito" iz Banja Luke. Osvrnuo se na sramnu reviziju historije i pokušaje vlasti da tom revizijom manipuliše. Posebno je naglasio potrebu još masovnijeg okupljanja antifašista na Kozari kao naš odgovor na sve politizacije žrtava Kozare i iskrivljavanje historijskih činjenica.

Uživo | Lokalni izbori 2024: Prijavljena navodna kupovina glasova, evo kakva je izlaznost u Sarajevu

Na kraju se skupu obratio i predsjednik SABNOR u BiH Sead Đulić, koji se posebno osvrnuo na potrebu jedinstva antifašističkog pokreta i njegovo "čišćenje" od lažnih antifašista. Pozvao je na proaktivno djelovanje i snažan otpor svima koji svojim djelovanjem promiču neofašističke ideje, bez obzira na kojoj poziciji u društvu se nalaze.

Ustvrdio je da se antifašistički pokret želi uništiti ili minimizirati, jer njegovim uništenjem, rušitelji BiH, misle lakše će je podijeliti. Svjesni su oni da je njena državnost obnovljena od strane antifašista, pa, misle, rušenjem njih srušiće i njihovo djelo, državu.

Druženje uz zajednički ručak trajalo je dugo dok su patriotske pjesme odjekivale Kozarom. Sretni i zadovoljni, uz misao: Ima nas antifašisti su se uputili svojim gradovima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak