IGK poslao oštar upit za gradonačelnika Prijedora, premijera FBIH i kantona sa bošnjačkom većinom

2
Radiosarajevo.ba
IGK poslao oštar upit za gradonačelnika Prijedora, premijera FBIH i kantona sa bošnjačkom većinom

Gradonačelnik Prijedora deseti put odbija zahtjev IGK da se 20. juli proglasi Danom žalosti za žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru u periodu 1992-1995. Inicijativa IGK da se 20.juli proglasi Danom žalosti u Prijedoru traje od 2014.godine kada su na taj dan ukopavane 284 civilne žrtve rata ekshumirane najvećim dijelom iz masovne grobnice Tomašica.

Dan prije održavanja šehidske dženaze za žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru samo je Unsko-sanski kantorn donio odluku da 20. juli proglasi Danom žalosti.

IGK postavlja javno pitanje sadašnjem premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Nerminu Nikšiću i svim premijerima prije njega od 2014. godine zašto niste donijeli odluku da 20. juli u ovome entitetu bude Dan žalosti?

Engleski grad u plamenu: U velikim neredima napadnuta policija i zapaljen autobus

IGK postavlja javno pitanje premijerima kantona u kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo zašto ne donosite odluku o Danu žalosti za 20. juli?

Sram da vas bude. Koliko vas istinski dotiče memorizacija, kultura pamćenje, kultura sjećanja na žrtve nepresuđenog genocida u Prijedoru. Gospodo premijeri u Federaciji Bosne i Hercegovine i navedenim kantonima da li uopšte osječate suze prijedorskih majki, kćerki, sestara, sinova. Zar vas ne dotiće strašna drama prijedorskih Bošnjaka i Hrvata?

Nepresuđeni genocid u Prijedoru je teško svjedočanstvo o nemoralu srpskih zločinaca i licemjernosti međunarodne zajednice. Prijedorske žrtve pokazuju jasnu genocidnu namjeru zločinaca, koju je nauka o genocidu dokazala kao nepresuđeni genocid, ali na žalost međunarodni sudovi nisu.

Defektnost ideje Velike Srbije, koja i danas traje, je u svojoj velikosrpskoj, ektremno nacionalističkoj ideologiji opasnost i zlo u regionu i prema kojoj se zato moramo odnositi vrlo ozbiljno i odgovorno", naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak