IFIMES: BiH pred donošenjem novog izbornog zakona „Lex Čović“

Radiosarajevo.ba
IFIMES: BiH pred donošenjem novog izbornog zakona „Lex Čović“

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, povodom najave promjena odnosno donošenja novog Izbornog zakona BiH objavio je analizu mogućih posljedica najavljenih selektivnih promjena izbornog zakona. Analiza je naslovljena s
 „BiH i novi izborni zakon: BiH pred donošenjem novog izbornog zakona 'Lex Čović'“ 

Kako se navodi u analizi IFIMES-a, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je ponovo u centru skandala, "sada u vezi sa pokušajima protivustavnog mijenjanja Izbornog zakona BiH u saradnji sa političkim opcijama koje sistemski podrivaju opstojnost i integritet Bosne i Hercegovine".

"Dvojac Milorad Dodik (SNSD – Savez nezavisnih socijaldemokrata) i Dragan Čović (HDZ – Hrvatska demokratska zajednica), ključni lideri navedenih političkih opcija, predstojeće Opće izbore u BiH, zakazane za 7. oktobar 2018. godine, pokušat će iskoristiti za stvaranje/eskalaciju krizne situacije koja bi im poslužila za razbijanje Bosne i Hercegovine", kaže se u analizi.

Dalje navode da je skandal sa CIK-om Bosne i Hercegovine kulminacija dugotrajnih antidržavnih napada i uplitanja dvojca Dodik-Čović prema najvažnijim strukturama jedne države, uz snažnu podršku Srbije i Hrvatske; od dugotrajnih napada na odbrambeni sistem BiH - Oružane snage BiH, Obavještajno-sigurnosnu Agenciju (OSA) BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Agenciju za zaštitu i istrage (SIPA), sve do napada na Tužilačko-pravosudni sistem BiH, uključujući i Ustavni sud BiH, ali i ustavne sudove entiteta.

"Napadi na institucije Bosne i Hercegovine su i istovremeno pokušaji ovladavanja navedenim institucijama. Navedeni dvojac Dodik-Čović, uz podršku i drugih političkih opcija, kontrolira Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), Tužilaštvo i Sud BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Centralnu izbornu komisiju BiH i što je najopasnije, danas već, u određenom smislu i Ustavni sud BiH" kaže se u analizi IFIMES-a.

Podsjećaju i da je upravo Ustavni sud BiH poništio raniju odluku i intervenciju OHR-a na Ustav FBiH usvajajući apelaciju Bože Ljubića (HDZ), tadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, što je do sada najjači udar na akcije međunarodne zajednice, ali i na Bosnu i Hercegovinu.

"Trenutno djelovanje CIK-a je samo kriminalni pokušaj realizacije odluke Ustavnog suda BiH, koji je usvojio apelaciju Bože Ljubića, jer "dvojac" nije uspio kroz parlamentarnu proceduru BiH (koju je odredio Ustavni sud BiH) nametnuti navedenu odluku Ustavnog suda BiH",zaključuju iz IFIMES-a.

Ostatak analize može se pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak