Pred Junckerov dolazak: Konsenzus o 94 posto odgovora na Upitnika EU

Fena
Pred Junckerov dolazak: Konsenzus o 94 posto odgovora na Upitnika EU

Potvrđujući da je Bosna i Hercegovina odgovorila na 3.242 pitanja Evropske komisije, kao i da će odgovori u Sarajevu biti predati predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović precizirao je da odgovori sadrže ukupno 20.037 stranica materijala, uključujući i 1.115 zakona i drugih akata koji su priloženi uz ove odgovore.

Naime, članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić i Senad Šepić razgovarali su danas u Sarajevu sa direktorom DEI-a o okončanom procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije i daljnjim koracima koje će biti potrebno napraviti kako bi BiH dobila kandidatski status i otpočela pregovore za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Po riječima Dilberovića, na poslu usaglašavanja odgovora, u okviru uspostavljenog Mehanizma koordinacije, radilo je više od 1.300 predstavnika institucija na različitim nivoima vlasti u BiH.

- Uprkos činjenici da je svaki od tih predstavnika imao pravo veta, u 35 radnih grupa postignut je puni konsenzus oko 94 posto odgovora na Upitnik Evropske komisije - naglasio je Dilberović.

Napomenuo je da je uz odgovore institucija u BiH prevedeno i priloženo i 170 odgovora nevladinih organizacija, kao i 5.347 odgovora građana BiH, koji su imali mogućnost da direktno odgovaraju na 35 pitanja.

Tokom sastanka, koji je održan u skladu sa zaključkom sa 47. sjednice Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma PSBiH, razgovaralo se i o daljnjim koracima institucija EU u vezi sa slanjem dopunskih pitanja, zahtjevima predstavnika Evropske komisije za pojašnjenja odgovora te slanjem misija Evropske komisije koje će u narednom periodu od institucija BiH također tražiti objašnjenja za pojedine odgovore, saopćeno je iz PSBiH. 

S tim u vezi, naglašeno je da će, nakon što prouči odgovore na Upitnik, Evropska komisija pripremiti mišljenje koje će biti poslato svim državama članicama EU. Nakon što se o mišljenju izjasne sve ove države, konačnu odluku o kandidatskom statusu BiH donosi Vijeće EU, zaključeno je na sastanku o čijem će sadržaju biti upoznati svi članovi Komisije za vanjske poslove, kao i članovi Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije