Mladi SDP-a: Kvislinška SDA i dalje veliča fašističkog Busuladžića

Radiosarajevo.ba
Mladi SDP-a: Kvislinška SDA i dalje veliča fašističkog Busuladžića

Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH oglasio se saopćenjem za javnosti povodom kako navode posljednjeg saopćenja Asocijacije mladih SDA, kojim se brani fašistički kolaboracionista Mustafa Busuladžić.

 „Kod nas su se ljudi borili protiv Jevreja i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena, sakrivanja i gomilanja robe, krijumčarenja i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Jevreja“ 

 "Nakon teških i skupo plaćenih iskustava prošlosti, ne smijemo se uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja zahtijeva ista prava kao i muškarac, zaboravljajući duboke duševne razlike koje je dijele od muškarca".

Kako ističu, ova dva navedena citata su sasvim dovoljan, neoboriv argument koji govore o tome da niti jedna obrazovna institucija u bilo kojoj državi ne bi smjela nositi ime po osobi koja je izrakla takve mrziteljske stavove i gajila takve rasističke i diskriminatorske ideale. Nema tog principa ili uvjerenja kojim se može opravdati ideja da jedna škola dobije ime po takvom čovjeku, ljubitelju ustaštva i nacizma uopće, mrzitelju Jevreja, pa i žena, saopćili su

"Fizičari Philip Lenard i Johannes Stark, kao i norveški pisac Knut Hamsun, su svi dobitnici Nobelove nagrade iz svoje oblasti. Također, zajedničko im je da niti jedan od njih nema školu, ulicu ili instituciju imenovanu prema njima. Razlog za to je, da upoznamo SDA-ove mlade nade, samo taj što su bili podržavatelji nacističkog režima i antisemiti koji su svojim govorenjem podržavali i poticali na činjenje genocida. Sramotno je da u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, čiji građani su također preživjeli genocid, isti oni koji se nazivaju zaštitnicima njihovih nacionalnih interesa, promoviraju ličnosti koje su veličale genocid", istkali su.

 "Sramotom smatramo također, da predstavnici stranke koja je omogućila antidržavno pokretanje inicijative za ustanovljenje jedinstvenih nastavnih programa Republike Srpske i Srbije nema ni moralno, niti bilo kakvo drugo pravo držati predavanja na tu temu", saopćeno je iz Foruma mladih SDP-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije