I američki ambasador podržao CCI

Radiosarajevo.ba
I američki ambasador podržao CCI

 

Jučerašnja odluka Parlamenta Bosne i Hercegovine da predstavnicima Centara civilnih inicijativa (CCI) zabrani prisustvovanje sjednicama ove institucije, uzrokovala je brojne reakcije. Toliko da čak oglasio i američki ambasador u našoj zemlji Partick S. Moon koji je izrazio nadu da će Predstavnički dom razmotriti ovu odluku.

“CCI je izvanredna organizacija, a Ambasada SAD-a dugi niz godina surađuje s CCI-jem jer promoviraju transparetnost vlada i o tome uredno obavještavaju građanstvo. Ovakav rad parlamenti bi trebali podržavati. Transparentnost za građanstvo koje je glasalo za njih. Nadam se da će razmotriti tu odluku jer će tako demonstrirati da se zalažu za transparentnost prema stanovnicima BiH“, zaključio je Moon.

Kolegij Predstavničkog doma također je zatražio informaciju o finansijskom poslovanju CCI-a, koja im nije dostavljena. „Kao nevladina organizacija CCI  treba da polaže računa onim ljudima koji im daju novce za funkcionisanje. Isto kao što i TIBiH daje Parlamentarnoj skupštini kao porezni obveznici novce za funkcionisanje samim tim imamo pravo za neku odgovornost“, poručili su iz TI-a.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency International BiH (TIBiH) Emir Đikić danas je za Agenciju Fena ocijenio da je ovaj skupštinski potez apsolutono apsurdan i bespotreban no ponajbolje ilustrira odnos Parlamentarne skupštine BiH prema nevladinom sektoru i građanima. 

„To je totalna indolencija i nevjerovatan potez, a da ne kažemo da su sjednice javne. Samim tim trebalo bi da i predstavnici CCI-a mogu prisustvovati sjednici“, istakao je Đikić. Zaklučio je da ovakvi potezi samo izazivaju gnjev u javnosti. 

Sličnog je stava i Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana "Zašto ne?", koji naglašava da niko nema pravo da zabrani bilo kome da posmatra sjednicu, a pogotovo  nevladinim organizacijama. 

„U Pravilniku o radu Parlamenta BiH piše da su sve sjednice javne i kako mogu zabraniti nekome da prisustvuje, a u Pravilniku im piše da na to nemaju pravo. Nemaju pravo ni zahtijevati informaciju o finansijskom poslovanju nevladinih organizacija, jer zna se ko to može učiniti po zakonu i zbog toga je ovaj stav parlamentaraca u najmanju ruku nedemokratski“, izjavio je Brkan. 


„Zakonodavno tijelo poštuje sve zakone koje samo donese, ali to očekuje i od svih drugih. CCI ne bi smio biti ni na koji način povlašten niti drugačije tretiran od svih drugih nevladinih organizacija koje prate rad Parlamentarne skupštine BiH“, kazala je za agenciju Fena Ismeta Dervoz, delegatkinja SBB-a BiH u Predstavničkom domu upitana da prokomentira odluku Kolegija tog doma vezanu za CCI. 

Mislim da je potrebno da CCI odgovori na zahtjeve Kolegija i da je to način na koji će se razvijati partnerski odnosi, kako to oni kažu. CCI bi trebao, ako pledira na transparentnosti i na načinu partnerskih odnosa, onda se tako i ponašati, a ne se postavljati iznad Parlamenta“, kazala je Dervoz. 

Napomenula je da ona ima odličan odnos sa nevladinom sektorom i da vrlo dobro sarađuju i diskutiraju o svemu čime se ona i njene kolege u Parlamentu bave. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak