Helikopteri OS BiH ponovo na požarištu kod Maglaja

0
Fena
Helikopteri OS BiH ponovo na požarištu kod Maglaja

Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ubrzo će ponovo doći te djelovati na požarištu kod Maglaja, na kojem su djelovali i jučer ujutro, izjavio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

"Helikopteri bi za najdalje pola sata trebali biti na terenu, a danas će gasiti požar na potezu Lukići – Strupina. To je prema granici općina Maglaj i Žepče, odnosno Novom Šeheru", ističe Aličić.

Vatra je tokom jučerašnjeg dana bila probila uspostavljenu odbrambenu liniju prema maglajskom selu Ošve, ali su gasioci uspjeli zaustaviti njeno širenje te više nije u opasnosti spomenuto naselje.

Ljudi skupljali rukama ribe iz presušene rijeke i plakali: "Ovdje se život gasi"

Požar je prije četiri dana izbio te se rasplamsao iz naselja Crnojevići, nakon čega se raširio u dva pravca, prema naselju Ošve i lokalitetu Crnog vrha, što je angažovanim ljudima na terenu pričinjavalo velike probleme u njegovom gašenju, jer se dijelom proširio i na minirano područje.

"Nažalost, zbog hidrometeroloških uslova, helikopteri jučer, a nakon što su bili angažovani ujutro, nisu uspjeli poletjeti iz baze u poslijepodnevnim satima pa će ponovo stići tek danas. Nadamo se da će njihovim angažmanom biti lokaliziran požar i na tom dijelu", kaže Aličić. 

Dramatični snimci s požarišta u ovom dijelu BiH: Građani i vatrogasci vode bitku protiv vatre

Požar su proteklih dana gasili pripadnici PVJ i DVD Maglaj, radnici ŠPD-a ZDK, mještani, lovci, članovi Airsoft kluba "Alfa 203" Doboj jug, a svojom su mehanizacijom bili uključeni i radnici preduzeća koja grade koridor Vc, koji su krčili protupožarne puteve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak