Širi se šumski požar kod Maglaja: Situacija je složena, uključio se i helikopter OS BiH

1
Radiosarajevo.ba
Širi se šumski požar kod Maglaja: Situacija je složena, uključio se i helikopter OS BiH
Foto: Facebook / Maglaj

Nastavlja se borba sa velikim požarom u MZ Radojčići (zaseok Crnojevići) kod Maglaja. Ekipe su na terenu i prate kretanje vatre na izuzetno teškom terenu. 

Helikopter oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas, 4. septembra, sletio je na gradski stadion u Mglaju gdje su izvršene posljednje pripreme te je počeo gasiti požar.

Podsjećamo, u ponedjeljak, 2. septembra, u MZ Radojčići (naselje Crnojevići) uslijed paljenja niskog rastinja kod porodične kuće došlo je do požara koji se proširio na šumu koja se nalazi oko 50 metara od kuće. Požar je lokalizovan u neposrednoj blizini kuće brzom intervencijom pripadnika PVJ Maglaj i Šumarije.

Sarajevski ratni teatar otvara sezonu 2024/25. predstavom ‘Up and Down’

Sarajevski ratni teatar otvara sezonu 2024/25. predstavom ‘Up and Down’

S obzirom na to da je u pitanju nepristupačan teren te je u pitanju minsko sumnjiva površina, nije bilo moguće fizički doći do mjesta požara i pristupiti gašenju. Požar je prešao sa prizemnog na krošnje i naglo se počeo širiti.

Pripadnici nadležnih službi općine Maglaj stalno su na terenu.

Helikopter OSBiH je upravo sletio na Gradski stadion u Maglaju!

Posted by maglaj.net on Tuesday, September 3, 2024

"Požar je još uvijek aktivan, vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje jednog dijela požarišta, ali požar se širi prema Ošvama (MZ Misurići) i prema Crnom vrhu (Novošehersko područje). Mi pratimo situaciju i poduzimamo radnje kako bi se spriječilo širenje požara", izjavio je Haris Šahman, stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Službi CZ općine Maglaj. Na ovom području su i dalje pripadnici PVJ Maglaj, DVD Maglaj, radnici PJ Šumarija Maglaj i Žepče, lokalno stanovništvo i predsjednik Vijeća MZ Radojčići te uposlenici Kantonalne uprave za šumrastvo ZDK.

Građani su se stavili na raspolaganje za gašanje požara, kazano je Šahman.

"Zahvalio bih se svima koji su se javili da dobrovoljno gase požar. Najvažnije je ne širiti paniku. Dio požara koji se širi prema Crnom vrhu nije u blizini kuća, postoji put gdje se može postaviti linija odbrane. Ne treba dizati paniku, dim koji se nadvio nad gradom ide nizvodno. Situacija nije bezazlena, zato smo tražili pomoć Oružanih snaga BiH za angažovanje helikoptera", dodao je Haris Šahman, stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Službi CZ općine Maglaj u izjavi za portal Maglaj.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije