HDZ osudio dolazak Komšića na otvaranje spomenika Alagiću: 'Ko bi pri zdravoj pameti to mogao'

23
Radiosarajevo.ba
HDZ osudio dolazak Komšića na otvaranje spomenika Alagiću: 'Ko bi pri zdravoj pameti to mogao'

Izaslanici HDZ-a BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine reagirali su u ponedjeljak na podizanje spomenika generalu Armije R BiH Mehmedu Alagiću navodeći kako se "dvostrukim standardima ponižavaju hrvatske žrtve i promovira oduzimanje političkih prava Hrvatima u BiH".

"Mi, izaslanici HDZ-a BiH koji činimo većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH najoštrije osuđujemo jučerašnje otvaranje spomenika' 'General Mehmed Alagić - Ljiljan Ljuta greda' na Vlašiću. Podizanje spomenika generalu Armije R BiH, optuženiku za ratne zločine Mehmedu Alagiću, izravno je ponižavanje hrvatskih žrtava, posebice u Središnjoj Bosni, koji još nisu dočekali pravdu.

Neosuđeni za ratne zločine Alagić te pripadnici Armije R BiH u čijim je redovima bilo i mnoštvo boraca iz islamskih zemalja, u ovoj srednjobosanskoj općini vršili su ritualna ubistva, strijeljali zarobljene civile i vojnike, poput skupine na Bikošima, oskrnavili drevni Franjevački samostan u Gučoj Gori te počinili brojne druge zločine", stoji u saopćenju - reakciji predstavnika HDZ-a BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta F BiH.

Teška nesreća na bh. cesti: Ima povrijeđenih osoba, velike gužve na ovoj dionici

Ovakva i slična odavanja počasti optuženima za ratne zločine iz redova Armije RBiH, ocjenjuju, izravna su uvreda žrtvama, dok se kolektivno narušavaju prava Hrvatima u BiH, a organizacija obrane BiH na samome početku rata kroz Hrvatsko vijeće obrane se manipulativno i lažima nameće javnosti kao zločin.

"Činu podizanja spomenika generalu Alagiću optuženom za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti sudjelovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, iz redova Armije RBiH, koji je svojim dolaskom uveličao sramni događaj na Vlašiću. Zar itko pri zdravoj pameti čovjeka koji slavi krvnika vlastitog naroda može nazvati predstavnikom tog istog naroda!? Uzurpator političkih prava hrvatskom narodu u BiH došao se narugati hrvatskim žrtvama u Srednjoj Bosni", podvlače izaslanici HDZ-a BiH u Klubu Hrvata spomenutoga Doma naroda.

"I dok to ne shvate organizatori i promotori ovakvih događaja na kojima se primjenjuju dvostruka mjerila u odnosu prema optuženima i osuđenima za ratne zločine, graditi trajni mir i suživot u BiH bit će nemoguće jer spomenuti procesi prije svega zahtijevaju jednak odnos i poštovanje svake žrtve ali i odustajanje od vrlo štetnih procesa za Bosnu i Hercegovinu u kontekstu otimanja političkih prava i nametanja kolektivnih odgovornosti.

U povodu ovog događaja javnost kao i nevine žrtve očekuju i reakciju međunarodnih predstavnika", poručuju u reakciji na podizanje spomenika Alagiću izaslanici HDZ BiH u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak