Hakeri se predstavljali kao Porezna uprava, firme iz BiH oštećene za milion KM

S. H.
Hakeri se predstavljali kao Porezna uprava, firme iz BiH oštećene za milion KM
Firme iz Banje Luke, Tuzle, Posušja, Tomislavgrada, i Orašja oštećene su za skoro milion konvertibilnih maraka u posljednjih godinu dana zbog hakerskih napada.

"Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, Federalne uprave policije su u prethodnom periodu zaprimili više prijava fizičkih i pravnih lica sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na zloupotrebu informacionih sistema, prvenstveno pravnih subjekata, upotrebom tehnika napada na internetu koje imaju za cilj prevare korisnika u smislu promjene instrukcija za plaćanje roba i usluga, instaliranja malicioznih kodova u informacioni sistem korisnika i preuzimanje sesija internet bankarstva, te kriptovanja računara korisnika i zahtijevanja uplate otkupnine u svrhu deskripcije sadržaja.

Na opisani način je fizičkim i pravnim licima s teritorije Bosne i Hercegovine, pričinjena do sada neutvrđena materijalna šteta koja se ogleda u nedostupnosti podataka", naveli su za Radiosarajevo.ba iz Federalne uprave policije.

Iz FUP-a su naveli da u navedenim primjerima, u dijelu koji se odnosi na tzv. email prevare, napadač vrši istu na način da metodama "phisinga i spoofinga" ili kompromitacije email servera, obavlja nadzor nad email korespondencijom njemu interesantnih osoba, najčešće pravnih subjekata koji vrše poslovnu korespondenciju s inozemstvom, a potom predstavljajući se kao ino dobavljač, koristeći obilježja istog, u fakturama vrši promjenu načina plaćanja, odnosno pod izgovorom navodnih promjena banke, navodi nove instrukcija za plaćanje i korespondentnu banku koja ne odgovara stvarnim podacima, nakon čega oštećeni, ne sumnjajući izvrši uplatu na dostavljeni račun, kojom prilikom je fizičkim i pravnim licima s teritorije Bosne i Hercegovine pričinjena materijalna šteta u novčanom iznosu od više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Također, u drugom primjeru preuzimanja kontrole nad online bankarstvom, napadač uz korištenje metoda tzv. spear phisinga šalje email žrtvi, najčešće pravnom licu, predstavljajući se kao npr. Porezna uprava, u konkretnom primjeru @poreznauprava.com umjesto poreznauprava.ba, a potom aktiviranjem priloga uz email poruku, npr. pdf dokumenta, žrtva u svoj sistem instalira maliciozni program koji za svrhu ima preuzimanje udaljene kontrole nad računarom, što naposljetku za posljedicu ima, u određenom trenutku obavljanje neovlašteno preuzimanje sesije internet bankarstva, nakon čega izvrše neovlaštene novčane transakcija u ime legalnog korisnika na prethodno pripremljene bankovne račune kriminalnih lica, "finansijske mule", kom prilikom je u prethodnom periodu, pravnim licima s teritorije Bosne i Hercegovine, gradova Posušje, Tomislavgrad, Tuzla, Orašje, Banja Luka, u periodu od sredine 2016. godine, pričinjena materijalna šteta u novčanom iznosu više od 900.000 KM.

U primjeru enkripcije računara, žrtva najčešće zaprima email poruku s malicioznim programom u prilogu iste, nakon kojih radnji se vrši enkripcija podataka s informacionog sistema, uz zaprimanje poruke o plaćanju otkupnine podataka u virtualnoj valuti "BitCoin", objasnili su iz FUP-a za naš portal.

U svim navedenim primjerima od napadača, osim lakovjernosti legalnog internet korisnika iskorišteni su i sigurnosni propusti tipa korištenja nelicenciranih operativnih sistema, korištenja neodgovarajućih ili nepostojanje antivirusnih programa, slabe ili nepostojanje sigurnosne politike korištenja informacionih tehnologija u firmama, nepostojanje permanentne edukacije zaposlenika o opasnostima na internetu/kompjuterskoj sigurnosti i dr.

U cilju preventivnog djelovanja, odnosno smanjenja mogućih zloupotreba informacionih sistema fizičkih i pravnih lica u Bosni i Hercegovini, policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala ove Uprave, smatraju da bi sljedeće preporuke uveliko doprinijele smanjenju krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala, te preventivnog djelovanja i podizanja svijesti kako kod pravnih tako i fizičkih lica u Bosni i Hercegovini:

• procjena rizika i kreiranje pravilnika/sigurnosne politike u vezi s korištenju informacionih sistema u firmama,
• korištenje licenciranih operativnih sistema, redovan update istih,
• korištenje antivirusnih programa i redovan update istih,
• kontinuiran nadzor mrežnih događaja od strane administratora i prijavljivanje anomalija na istom,
• obraćanje pažnje na instalaciju računalnih programa,
• poštivanje protokola upotrebe elektronskog bankarstva,
• prilikom online plaćanja, uključivanje dodatnih mjera autentikacije, ( npr. novi klijent, prva transakcija, obavezna dodatna autentikacija ),
• redovna provjera analitičke kartice kretanja po računu, provjera sumnjivih transakcija,
• pažnja prilikom ostavljanja ličnih podataka na internetu,
• provjera izvora pošiljaoca email poruka, redovno ažuriranje postavki email korisničkog računa, servera,
• kreiranje tzv. back-up podataka u skladu s politikom sigurnosti firme (na trećim lokacijama i si.),
• redovna edukacija privatnih korisnika i uposlenih u firmama u vezi s mogućnostima zloupotrebom informacionih tehnologija, odnosno
prijetnjama na internetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak