Novi val hakerskih napada svjetskih razmjera

Hina
Novi val hakerskih napada svjetskih razmjera
Pixabay / Ilustracija
Val informatičkih napada svjetskih razmjera koji se pojavio u utorak koristi rupu u Windowsima za koju je Microsoft već objavio 'zakrpu', saopćila je ta kompanija, a stručnjaci za IT sigurnost ocjenjuju da je prva na meti napada bila Ukrajina.

Kako pokazuju prve Microsoftove analize, "ucjenjivački softver koristi se nekolikim metodama kako bi se širio, pa i onom koja je obrađena sigurnosnom aktualizacijom već objavljenom za sve sisteme, od Windowsa XP do Windowsa 10, pod nazivom MS17 - 010", rekao je za AFP glasnogovornik tvrtke.

Još u maju, kada se pojavio WannaCry, Microsoft je pozvao korisnike da upotrijebe zakrpu MS17 - 010. Pukotina i načini za njezinu primjenu prethodno su objavljeni u hakiranim dokumentima američke sigurnosne agencije NSA-e.

Neke tvrtke za IT sigurnost i izrađivači antivirusnih programa izrazili su u utorak sumnju da novi virus koristi tu pukotinu, među njima i Cisco Talos koji iznosi pretpostavku o načinu ulaska virusa u sisteme.

Cisco Talos ocjenjuje da je moguće "da su neke infekcije povezane s aktualizacijom računovodstvenog programa poznatog kao MeDoc koji se koristi u Ukrajini".

Val kibernetičkih napada počeo se širiti u utorak, zahvatajući europske i američke kompanije i servise pošto je pogodio Ukrajinu i Rusiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije