GSS o pogibiji Dženana Uščuplića: 'Za 20 godina rada ovo nismo doživjeli'

2
Radiosarajevo.ba
GSS o pogibiji Dženana Uščuplića: 'Za 20 godina rada ovo nismo doživjeli'

Proslavljeni igrač i trener FK Sarajevo Dženan Uščuplić poginuo je u četvrtak, 8. augusta.

Oni koji su ga poznavali kažu kako je Uščuplić bio veliki zaljubljenik u planine i prirodne ljepote naše zemlje, a život na ja koncu u 48. godini izgubio na Zelengori, gdje je na nadmorskoj visini oko 1.700 metara podlegao nakon udara groma.

Nezvanične informacije govore kako je Uščuplić u nesretnom trenutku razgovarao na telefon, jer su u blizini pronađeni smrskani telefon i naočare, međutim o svemu tome se može samo nagađati.

Za vikend potpuna obustava saobraćaja u centru Sarajeva: Pogledajte u kojim ulicama

Tako kaže načelnik Gorske službe spašavanja Rs Nenad Ikonić čijem je timu trebalo dva sata da dođu do mjesta tragedije kakvu do sada, prema onome što je rekao za Reprezentacija.ba portal, nije doživio u poslu.

"Čim smo dobili pozive od Federalne civilne zaštite i od nekoliko naših kolega planinara, zaputili smo se ka Zelengori na mjesto tragedije. Gore nas je dočekao momak koji je bio očevidac i koji je sa nastradalim planinario tog dana. Kako se blizu nalazio vrh Planik koji ima 300 metara uspona, rekao mu je da se neće penjati i da će ga sačekati kod izvora, ali vidjevši da kasni gotovo dva sata, popeo se i našao beživotno tijelo", kazao nam je Ikonić.

Dotakao se natpisa kako je Uščuplić u nesretnom trenutku razgovarao na telefon, a apelovao je i na planinare da se pridržavaju pravila kako se ovakve situacije ne bi više dešavale.

Topalbećirević poslao emotivnu poruku: Tužan sam i ljut što se ovo dešava ovakvim kao što je Dženan

"Telefon je ispravan i bio je pored njega, šta je radio, to niko ne može znati. Doktor koji je dolazio sinoć da ustanovi sve je rekao da se nije susretao sa ovakvim slučajem, a vjerujte, nismo ni mi za 20 godina rada. Da nekog grom udari… Sve akcije završavamo s porukom i zato bih baš iskoristio prostor da apelujem na ljude koji planinare da prate meteo-uslove. Ako se već moraju zadesiti na vrhu, da ne budu najisturenija kota i da ne strše na brdu. Oko groma postoji hiljade definicija, ali opet se desi. Dakle, najvažnije je da se ne bude na vrhu, barem da se skloni u neko podnožje", savjetuje Ikonić.

Vijest o Uščuplićevoj smrti je šokirala sve navijače Sarajeva, kao i ostale ljubitelje fudbala u Bosni i Hercegovini koji se opraštaju od njega, a u međuvremenu došle su i informacije o održavanju njegove dženaze.

Obznanjeno je da će se klanjati u subotu, 10. augusta, u haremu Begove džamije nakon čega će se u 1.45 sati ukop obaviti na mezarju Nišan-Jarčedoli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak