Građani Sanskog Mosta svojim potpisom podržali inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona FBiH

0
Radiosarajevo.ba

U ponedjeljak, 30. septembra, u Parku na rijeci Zdeni u Sanskom Mostu uspješno je održana ulična akcija u okviru kampanje "Nećemo umirati u tišini", s ciljem prikupljanja potpisa podrške za izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova akcija je organizovana kao dio projekta "ZA kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBIH", koji provode Organizacija Glas žene Bihać, Fondacija CURE Sarajevo, Ženska vizija Tuzla, Udruženje Tim volim život Cazin, i Udruženje Izvor Sanski Most.

Tokom akcije, građani/ke su potpisivali/e peticiju kako bi podržali/e inicijativu za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela u Krivični zakon FBIH.

U akciji FUP-a uhapšen državljanin Turske zbog međunarodnog krijumčarenja ljudi

Neira Raković, koordinatorica projekta, naglasila je: "Krajnje je vrijeme da institucije provedu u djelo obaveze koje su preuzele kroz međunarodne dokumente kao je što je Instanbulska konvencija (Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i  unaprijede zakonodavni okvir za zaštitu žena od nasilja uvođenjem posebnog krivičnog djela – ubistvo žena -femicid u Krivični zakon FBiH. Stoga očekujemo rodno odgovoran pristup nosioca zakonodavne i izvršne vlasti  i što skorije zakonodavno uređenje femicida kao rodno utemeljnog ubistva žene".

Pored Neire Raković, izjavu za medije dala je Rada Krupić, lokalna koordinatorica ispred Udruženja Izvor Sanski Most: "Femicid je očigledno ozbiljan društveni problem i žene/djevojke nemaju kvalitetnu zaštitu od ovog najekstremnijeg oblika rodno zasnovanog nasilja bez odgovarajuće pravne regulative. Danas smo pokazali/e zajedništvo i odlučnost da se izborimo za pravednije zakonodavstvo koje će štititi žene od nasilja".

Kampanja "Nećemo umirati u tišini" ima za cilj prikupljanje 10.000 potpisa podrške za Inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona FBIH, upućivanje ove inicijative Federalnom parlamentu, i osiguranje da se izmjeni Krivični zakon FBIH.

Statistike su alarmantne: prema UNODC-u, u Bosni i Hercegovini je između 2015. i 2022. godine zabilježeno ukupno 78 slučajeva femicida, dok je u prvoj polovini 2024. godine ubijeno 7 žena. Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu za hitnim pravnim promjenama.

Osim uličnih akcija u okviru kampanje u Bihaću je održan prvi radni sastanak sa zastupnicima i delegatima Parlamenta FBIH povodom Inicijative za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona FBIH. Cilj sastanka bio je upoznati prisutne parlamentarce o Inicijativi za uvođenje femicida u Krivični zakon FBIH. Inicijativu za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona FBIH podržala je većina zastupnika/delegata iz USK u Parlamentu FBIH potpisivannjem Izjave podrške.

Pozivamo sve građane/ke da se pridruže našoj borbi potpisivanjem podrške za ovu inicijativu i tako doprinesu boljoj zaštiti žena u Federaciji BiH. Za više informacija o kampanji i projektu posjetite našu web stranicu www.zenskamreza.ba ili našu Facebook stranicu Ženska mreža BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak