"Nećemo umirati u tišini": Borba za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela

0
Radiosarajevo.ba
"Nećemo umirati u tišini": Borba za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela
FOTO: Pixabay / Nasilje nad ženama (Ilustracija)

U posljednjih deset godina u Bosni i Hercegovini je, prema dostupnim podacima, ubijeno više od 70 žena. Kampanja "Nećemo umirati u tišini" provodi se s ciljem prikupljanja potpisa podrške za izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije BiH, odnosno uvođenje femicida, kao posebnog krivičnog djela u zakon.

Iako postojeći zakoni predviđaju da ubice mogu biti osuđene i na 45 godina zatvora, kazne su puno manje. Takva praksa dodatno ohrabruje nasilnike kojih je sve više. Sistem je zakazao. Građani s pravom imaju sve manje povjerenja. Upravo zbog toga u Tuzli je organizovano potpisivanje peticije kako bi se femicid konačno uvrstio u Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine. Zvaničnih podataka o ukupnom broju ubijenih žena u BiH, nema, poznato je tek da ih je iz godine u godinu sve više.

Gotovo svaki femicid je mogao biti spriječen, jer u najvećem broju slučajeva ubistvu prethodi dugotrajno fizičko i psihičko nasilje. Podaci OSCE-a pokazuju kako je gotovo polovina žena u našoj zemlji iskusila neki oblik nasilja od svoje 15. godine.

U akciji FUP-a uhapšen državljanin Turske zbog međunarodnog krijumčarenja ljudi

U akciji FUP-a uhapšen državljanin Turske zbog međunarodnog krijumčarenja ljudi

Amela Hajvaz, predsjednica Udruženja "Ženska vizija", Tuzla

Podaci su katastrofalni. U protekle dvije godine je ubijeno 19 žena, u prvih šest mjeseci sedam žena. Tuzlanski kanton u tome prednjači. Dat ćemo sve od sebe da ova inicijativa uspije.

Uprkos pritisku javnosti, pitanje je kada će se ona naći na parlamentarnim klupama i žele li nadležni uopšte da zaštite žene, kažu iz bihaćkog Udruženja "Glas žene". Na radnom sastanku o ovoj temi, koji je trebao okupiti predstavnike i delegate Parlamenta Federacije BiH, iz Unsko-sanskog kantona odaziv nije bio najbolji.

"Nećemo umirati u tišini": Žene traže da femicid bude posebno krivično djelo u Krivičnom zakonu FBiH

"Nećemo umirati u tišini": Žene traže da femicid bude posebno krivično djelo u Krivičnom zakonu FBiH

Neira Raković, program menadžerica Udruženja "Glas žene", Bihać

Pitanje je da li ministar želi da zaštiti žene, to je pitanje, femicid je društveni problem. To je očigledno, broj femicida u Federaciji potvrđuje tu činjenicu, imamo prijedlog definicije koje su usvojile druge zemlje od Kipra, Sjeverne Makedonije, Španije... To je problem koji treba biti reguliran i pitanje je političke volje.

Bisenija Mušedinović, zastupnica u ZD PFBiH

Nakon ovog sastanaka dogovorit ćemo dalje korake sa svim kolegama i kolegicama koje su danas ovdje, neovisno jesmo li pozicija ili opozicija. Ovo je pitanje koje nas sve treba ujediniti kako bismo zaštitili građane Bosne i Hercegovine.

Slučajevi nasilja nad ženama vjerovatno su i brojniji. Mnoge u Bosni i Hercegovini uglavnom nasilje i ne prijavljuju zbog osjećaja straha i srama, kao i zbog osjećaja nepovjerenja. Sistemu sve manje vjeruju, jer sistem prečesto ne vjeruje njima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije