Graciela Gatti Santana: Genocid je okarakterisan takvim stepenom brutalnosti kakav se ne pamti

Radiosarajevo.ba

U Srebrenici se danas, 11. jula, obilježava 29. godišnjica genocida počinjenog 1995. godine. Tokom programa obilježavanja, javnosti se obratila Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Predsjednica je podsjetila da se ove godine prvi put 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. 

"Ovaj zastrašujući događaj potresao je čovječanstvo. Pogubljeno je više od 8.000 dječaka i muškaraca. Ti događaji su okarakterisani takvim stepenom brutalnosti koji se ne pamti", rekla je Graciela Gatti Santana. 

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Kazala je da tokom suđenja sudijama su predočeni dokazi koji su im pomogli da donesu zaključke o hronologiji događaja te da su sudije konstatovali u više predmeta da je u Srebrenici počinjen genocid. 

"Sedam visokopozicioniranih vojnih i političkih dužnosnika za genocid, pet od sedam su osuđeni na doživotnu kaznu. Uvjerena sam da će domaće pravosuđe nastaviti da zahtjeva odgovornost i da traži pravdu za žrtve", poručila je. 

Bh. lideri pristižu u Srebrenicu: Pogledajte ko je među prvima

Graciela Gatti Santana je naglasila da mehanizam i dalje ostaje posvećen traženju pravde te stoji na raspolaganju domaćim institucijama. 

"Vijeće sigurnosti nakon uspostavljanja Haškog tribunala utvrdilo da će taj proces pomoći u uspostavlanju mira. Pravda je ključna za izgradnju pomirenja i prosperiteta. Nažalost, 29 godina nakon genocida u Srebrenici veličanje genocida i zločinaca i dalje prisutno što donosi loše cijelom regionu. Ovo se mora zaustaviti. Izgradnja povjerenja je od ključne važnosti da se zaključci Rezolucije prihvate i usvoje", navela je Graciela Gatti Santana.

Istakla je da velika odgovornost na političkim liderima u zemljama bivše Jugoslavije te da se širenje mržnje mora zaustaviti. 

"Izražavam svoje najdublje uvažavanje i divljenje preživjelim žrtvama genocida, kao i saučešće porodicama žrtava, naročito porodicama žrtava koje će danas biti ukopani", kazala je Graciela Gatti Santana.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minute u minutu pratite dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali i reakcije iz cijelog svijeta na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak