Goran Čerkez: BiH spremna za prve vakcine

2
Fena
Goran Čerkez: BiH spremna za prve vakcine

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, potvrdio je da Federacija BiH spremna dočekuje prve doze vakcina.

Vakcine bi trebale stići u našu zemlju putem COVAX mehanizma.

"Prema informacijama kojima raspolaže Federalno ministarstvo zdravstva, kao što je to već saopćio i ministar Vjekoslav Mandić, vakcine se očekuju u periodu između 18. januara i 10. februara. Najvjerojatnije će to biti Pfizerove vakcine, a još nemamo informaciju o količini vakcina", kazao je Čerkez.

Isporuka vakcina protiv koronavirusa putem COVAX mehanizma kojim koordinira Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) bi trebala početi krajem ovog mjeseca za manje razvijene zemlje, potvrdila je direktorica WHO Kate O’Brien.

Podsjetimo, Ministarstvo civilnih poslova BiH je saopćilo ranije da se odluke o nabavci vakcina protiv COVID-19 donose isključivo u saradnji i koordinaciji sa nadležnim zdravstvenih vlastima entiteta i Brčko distrikta, na osnovu njihovih iskazanih inicijativa i potreba.

"U skladu sa iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, naručeno je 1.232.000 doza kroz aktivnosti COVAX mehanizma, a iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave", naveli se u saopćenju Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak