Godišnjica zločina nad logorašima na Crnom vrhu kod Prozora

4
Fena
Godišnjica zločina nad logorašima na Crnom vrhu kod Prozora

Članice Saveza logoraša u BiH, Udruženje logoraša Prozor, zajedno sa partnerskim organizacijama JOB, Udruženje porodica šehida, Udruženjima RVI i nevinih žrtava-Crni Vrh obilježit će danas, 31. jula, 29. godišnjicu stradanja Bošnjaka, tradicionalnim pohodom na Crni Vrh "Marš mira-Marš slobode".

"Na dan 31. jula 1993. godine snage HVO su neljudski iskoristile zarobljena 54 logoraša sa ovih područja kao "živi štit" u borbama protiv jedinica Armije RBiH, a nakon političke i vojne izdaje tih svojih doskorašnjih saboraca. Udruženje logoraša Prozor će, zajedno s navedenim udruženjima, Medžlisom, porodicama žrtava, logorašima i gostima upriličiti tradicionalni pohod i obilježavanje mjesta zločina „maršom mira“ od nekoliko kilometara, do samog mjesta pogibije 23 logoraša iz "živog štita"", navode iz Saveza logoraša BiH. 

Vojin Mijatović posjetio mjesto gdje je bio logor smrti Keraterm: "Da se nikad više nikom ne ponovi"

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Na tom mjestu, kako dodaju, postavljen je veliki šehidski nišan koji svjedoči o torturama i podnesenoj ultimativnoj žrtvi tokom dugogodišnje agresije na Bosnu i Hercegovinu, ove do današnjeg dana marginalne kategorije našeg društva.

Savez logoraša u BiH očekuje da će nakon uspješne februarske inicijative i nedavne peticije sa potpisima 54 parlamentarana zastupnika, napokon biti usvojen i ispunjen dug prema logorašima kroz adekvatan zakon o zaštiti žrtava ratne torture, saopćeno je iz tog saveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak