Vojin Mijatović posjetio mjesto gdje je bio logor smrti Keraterm: "Da se nikad više nikom ne ponovi"

11
Radiosarajevo.ba
Vojin Mijatović posjetio mjesto gdje je bio logor smrti Keraterm: "Da se nikad više nikom ne ponovi"
Foto: Facebook / Vojin Mijatović posjetio Keraterm

U Prijedoru se danas navršava 30 godina od zločina koji su tadašnje organi SDS-a Prijedor proveli nad logorašima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a nakon oružanog i nasilnog preuzimanja vlasti u maju 1992. godine.

Pored logora Omarska i Trnopolje, logor Keraterm je bio jedan od najozloglašenijih.

"Provođenjem kontinuiranog terora i protjerivanja nesrpskog stanovništva sa ovih područja, skoro 3.000 stanovnika je prošlo neopisive torture koncentracijskog 'Logora smrti - Keraterm', a oko 300 logoraša je u ovom logoru položilo svoje živote u torturama i agresiji na našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu", saopštio je Savez logoraša u BiH.

Zemljotres za zemljotresom u Srbiji. Evo šta javlja EMSC

Zemljotres za zemljotresom u Srbiji. Evo šta javlja EMSC

Tu je lokaciju danas posjetio i Vojin Mijatović (SDP), kandidat za člana Predsjedništva BiH.

"Da se nikad više nikom ne ponovi!!!

Obišao sam i obilaziću sva stratišta u Bosni i Hercegovini.

Ovo je ljudska i civilizacijska obaveza, ko razumije, razumio je, ko nije neće nikada", poručio je on.

[facebook]https://www.facebook.com/vojinbg/posts/pfbid0usw5BvMCyz9cx1gGsCn1drjaX6EJdq9p4pb8GZHjvuULpaai1vDer6yCecBeNC6hl[/facebook]

Logor Keraterm je formiran na mjestu prijeratne tvornice keramike u Prijedoru, u prostorijama koje su prethodno korištene kao skladišta gotovih proizvoda, označena brojevima od jedan do četiri. To označavanje je ostalo i u periodu rada logora, o čemu su, pred sudom u Hagu, svjedočili brojni logoraši logora Keraterm, kao što su Fikret Alić, Jusuf Arifagić i drugi.

"Na ovaj dan, prema izjavama logoraša, uprava i čuvari logora su u takozvanu 'tricu' prvo pustili izduvne gasove i dim, da bi natjerali logoraše da nasilno izađu na ulazna vrata, a onda su organizovano, sređenom mitraljeskom vatrom, na licu mjesta ubili više od 190 logoraša logora Keraterm", podsjeća Savez logoraša u BiH,

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu je dokazane zločine u Keratermu naveo i u optužnici protiv predsjednika Srbije, Slobodana Miloševića, ali zbog njegove smrti postupak je prerano okončan. Osim ovoga, mnogi od odgovornih lica iz tadašnje civilne i vojne vlasti RS i Prijedora, te paravojnih jedinica, uprave i čuvara logora, su pravomoćno proglašeni krivim i kažnjeni dugotrajnim zatvorskim kaznama.

"Kaznama koje su svjetska potvrda i definitivna osuda, ali svakako nikada i adekvatna satisfakcija za torture i neljudske postupke koje su isti uzrokovali logorašima i njihovim porodicama. Tijela ubijenih logoraša iz logora smrti Keraterm su kasnije skupljana po različitim grobnicama Tomašice, Starih Kevljana i Jakarine Kose...", ističu iz Saveza logoraša u BiH.

Dodaju da sve to, kao i zadnja kolektivna dženaza 16 nevinih žrtava, u Kamičanima, samo su ponovo potvrda da još uvijek "država nije odala minimum priznanja žrtvama torture, koje su svoje živote, dijelove tijela i duha trajno položili u temelje naše Bosne i Hercegovine."

"Još uvijek, država nije ispunila svoju obavezu prema logorašima i prema istini, konačnim donošenjem adekvatnog Zakona o žrtvama ratne torture, kako na federalnom, tako i na državnom nivou. A godine prolaze, a svjedoci odlaze, a obaveza ostaje. A kad se nešto iskreno hoće, onda se zaista i može, nađe se način...", poručuju iz Saveza logoraša u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije