Savez logoraša BiH o otkrivanju spomen-obilježja na Kazanima

1
Radiosarajevo.ba
Savez logoraša BiH o otkrivanju spomen-obilježja na Kazanima
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Spomen-obilježje Kazani

Savez logoraša BiH povodom otkrivanja spomen-obilježja žrtvama na Kazanima, uputio je saopćenje u kojem ističu kako podržavaju obilježavanje mjesta stradanja nevinih i nepotrebnih žrtava na području cijele države Bosne i Hercegovine, pa time i žrtava srpske nacionalnosti na Kazanima, kod Sarajeva.

U nastavku njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Žrtve na Kazanima, njih 17 nepravedno odvedenih i ubijenih, su žrtve osoba koje su pravile značajne probleme i Armiji Republike Bosne i Hercegovine na području grada Sarajeva, time što se nikada nisu iskreno stavile u okvire one i onakve borbe za koju se Armija RBiH borila na području cijele slobodne teritorije. To jako dobro znaju svi oni koji su iskreno branili Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako i oni koji su u tom periodu vršili agresiju na našu državu.

Akcija SIPA-e: Uhapsili muškarca, na Facebooku prijetio da će 'pobiti nevjernike'

Akcija SIPA-e: Uhapsili muškarca, na Facebooku prijetio da će 'pobiti nevjernike'

Najdirektnija potvrda ovoga, svakako jeste i način, i žrtve pripadnika MUP-a RBiH koje su pale u nastojanju da se osobe koju su počinile nedjela na Kazanima stave pod direktnu kontrolu komande Armije RBiH. U tom nastojanju, naređenom od Predsjedništav Republike BiH, a izvršenom od jedinica Armije RBiH i MUP-a RBiH, svoj život za istinu i pravdu, je položilo 9 časnih pripadnika MUP-a RBiH.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini se bori i dokazuje čistu istinu sa ovih naših prostora, i svim iskrenim ljudima je jasno da su se nedjela tokom agresije dešavala na svim stranama, ali na nekim su ta nedjela bila brižljivo isplanirana, pa čak i godinama ranije, a na nekoj strani su se ista dešavala stihijski, kao osveta na preživljeno, na prethodno pobijeno, što svakako, učinjeno nedjelo ne može opravdati!

Otkrivanje spomen ploče žrtvama zločina na Kazanima, u znak sjećanja i opomene, samo još jednom pokazuje koja strana iskreno želi i bori se za istinu u BiH, ali isto tako, sistemsko i institucionalno nepriznavanje genocida, nedozvoljavanje postavljanja spomen obilježja na Korićanskim stijenama, Manjači, Omarskoj, nedozvoljavanje obilježavanja zločina u Dretelju, Heliodromu i sličnim, takođe jasno ukazuje na one koji te planirane zločine u svojim sredinama svesno zataškavaju i zakopavaju.

Ovim putem Savez logoraša u Bosni i Hercegovini poziva sve strane, da ukažu na nepravdu u vlastitim redovima, i da omoguće izlazak čiste istine na svjetlo dana, jer samo ta i takva istina donosi dobro i bolju budućnost za sve narode u BiH, pa ma kojoj strani oni pripadali", navodi se u saopćenju Saveza logoraša BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije