Generalni štrajk u HNK-u: 600 ljekara traži potpisivanje kolektivnog ugovora

N. K.

Medicinski radnici u HNK-a od danas obustavljaju svu daljnju komunikaciju s Vladom HNK-a i pokreće generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu, u kojem će sudjelovati svih 600 doktora, te će u ovom štrajku biti istrajni do potpisivanja Kolektivnog ugovora, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Naime, kako je za Radiosarajevo.ba rekla predsjednica Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a, dr. Kristina Bevanda, na ovaj korak su se odlučili iz razloga tog što je nakon niza održanih štrajkova upozorenja i pokretanja procedure za generalni štrajk doktora medicine i stomatologije u HNK-a, resorni ministar je jednim dopisom poništio sav trud Sindikata i vratio sve na početak problema.

"Isti dan, kad je Sindikat doktora medicine i stomatologije obustavio pripreme za generalni štrajk shodno odluci, kao znak dobre volje i brige za pacijente, upućena je obavijest sindikatu da je ispred Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći otišao dopis predsjedniku Vlade HNK-a u kojemu se navodi kako je ministar zdravstva, rada i socijalne pomoći: mišljenja, ukoliko se potpiše Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije da će isti staviti u nepovoljniji položaj ostale uposlenike u zdravstvu, te time produbiti jaz između ljekara i ostalih radnika u zdravstvu", kazača nam je dr. Bevanda.

Po njenim riječima, Sindikat ljekara u HNK-u, ni u jednom trenutku nije tražio da se potpiše samo njihov kolektivni ugovor, a što se tiče ljekara Vlada može potpisati još 20 Kolektivnih ugovora u zdravstvu i povećati plaće koliko hoće ostalim uposlenim, ali ljekarski se kolektivni mora i hoće potpisati.

"Naš sindikat zastupa ljekare i nemamo zakonsko pravo zastupati ostale uposlene, niti biti u istoj prostoriji dok  pregovaraju za svoj kolektivni ugovor. Poseban kolektivni ugovor je imperativ, naše zakonsko pravo, te naša obveza i dužnost i generalni štrajk se neće završiti dok se ne potpiše ovaj kolektivni ugovor", ističe za Radiosarajevo.ba predsjednica Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Kako nam je rečeno, od 12. februara u svim zdravstvenim ustanovama HNK-a, svih 600 ljekara primat će samo hitne medicinske slučajeve i na tome će biti istrajni do potpisivanja Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak