Energetske ucjene po ruskom receptu: Je li obustava plina Sarajevu ispunjenje Stevandićeve prijetnje

51
Radiosarajevo.ba
Energetske ucjene po ruskom receptu: Je li obustava plina Sarajevu ispunjenje Stevandićeve prijetnje

Manje od mjesec dana nakon otvorene prijetnje Nenada Stevandića da "neće dozvoliti" transport plina iz susjedne Republike Srbije Bosni i Hercegovini, "pa neka se Sarajevo grije na Heleza, Komšića i slične”, kompanija Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva poslala je dopis sarajevskom Energoinvestu u kojem navode da će danas, 13. augusta, u podne ugasiti plin!

Političke igre i provokacije

Najavljeno-učinjeno. Direktor "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva, Nedeljko Elek iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) secesionističkog lidera bh. entiteta Republika srpska (Rs), Milorada Dodika, u izjavi za medije potvrđuje da je isporuka plina za Sarajevo - obustavljena.

Iako je izgovor preduzeća iz Istočnog Sarajeva bio da je to učinjeno zbog toga što "Energoinvest" , navodno, odbija platiti fakturu i odazvati se nekakvim sastancima, teško je izbjeći politički, pa i geopolitički kontekst ovog slučaja.

Ukrajinci osvojili još jedan važan grad: 'Vladimir Putin je u šoku'

Tim prije, jer, kako su objasnili iz "Energoinvesta", navedenu cijenu nije odobrila ni Regulatorna komisija za energetiku Rs-a, ukazujući da se ona može primijenjivati tek od 1. januara 2025. godine. Kasnije će Elek za portal Avaz.ba kazati da je u međuvremenu od Regulatorne komisije za energetiku Rs-a "dobio potvrdu da se ugovorena cijena transporta plina odnosi i na ovu godinu".

"Imamo mi svoje mišljenje, ali se ne slažemo s njim", vjerovatno će kazati Regulatorne agencije Rs-a.

Ali, to je sada manje bitno.

Sarajevogas potvrdio: Obustavljen transport gasa za korisnike u Kantonu Sarajevu

Dakle, da bude jasnije, Dodikov eksponent Stevandićevu prijetnju realizira samo dan nakon što je predsjednik parlamenta Rs-a ponovo bljuvao vatru po "političkom Sarajevu".

"U svakom slučaju, sve će im se vratiti kao bumerang i moliće nas jednog dana za pomoć, i nas i Srbiju", prijetio je Stevandić i 12. agusta ove godine.

Zašto dolaze ove prijetnje? Jer, centralne vlasti u Sarajevu (često aljkavo i sa dozom naknadne pameti) nastoje odbiti sve izraženije pritiske i provokacije koje dolaze iz susjedne Republike Srbije, a u koordinaciji sa vodstvom entiteta Rs.

Nakon kontroverznih ubacivanja pripadnika Oružanih snaga Srbije na teritorij BiH, stacioniranja helikoptera MUP-a Srbije, pokušaja ubacivanja policijskih snaga "preko leta", a potom "operacije" s potpredsjednikom Vlade Republike Srbije ("nečastivim", rekao bi naš Dragan Banjac) Aleksandrom Vulinom, sada se u svrhu realizacije zaključaka "svesprskog sabora" u Beogradu iz juna 2024. koristi i drama s požarima u Nacionalnom parku "Sutjeska".  Poput, primjerice, insistiranja da helikopteri Republike Srbije gase požar na Zelengori i Tjentištu (zašto ne iz Mađarske, Hrvatske, Austrije, Italije, Turske, Katara, Emirata?!)

A kada institucije u Sarajevu odbiju daljnje ponižavanje države BiH, poput, primjerice, ignoriranja Oružanih snaga BiH - na scenu stupaju "energetske ucjene".

Elek tvrdi: Sarajevo ostalo bez plina; Evo šta kažu iz Sarajevogasa i Toplana

"Nek' im tužilaštvo pusti plin", cinično će reći Dodikov i Stevandić glasnogovornik, Elek.

Razvlačenje pameti

Da vidimo širi kontekst u kojem se sve ovo dešava.

Očito je da se ruski model energetskih ucjena polako prelijeva u naš prostor i ima svoju političku (zlo)upotrebu. Na ovu mogućnost još u januaru ove godine Europsku energetsku zajendicu je upozorio Almir Bečarević, ekspert za plin u tekstu pod naslovom "ventil postane sredstvo ucjene".

"Gas-promet ne može obavljati osnovne funkcije operatera transportnog sistema, a Sarajevogas Istočno Sarajevo može ucjenjivati zatvaranjem ventila, jer je njegov regulator pod kontrolom predsjednika Rs, kao i sam ventil", napisao je Bečarević za NAP.

Znao je Bečarević da je ovo direktna kopija ruskog modela ucjene. Kako i ne bi kada ju inicira notorni Stevandić koji je prije manje od pola godine govorio pred ruskom Dumom i bio nagrađen aplauzom. Na izvjesnost ovog scenarija ukazala je i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije (EK) u oktobru 2022. godine prilikom posjete našoj zemlji.

"Ruske energetske ucjene i manipulacije tržištima ne štede Zapadni Balkan. EU je odlučan poduprijeti naše partnere u suočavanju s visokim cijenama energije i dugoročnom poboljšanju njihove energetske sigurnosti", navela je der Leyen.

Na izazove prakse u širem europskom kontekstu u maju 2022. upozorili su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i EU.

Dragan Mioković: "Južna interkonekcija je način da se udaljimo od svih koji nas ucjenjuju plinom"

"Evropska komisija i SAD u zajedničkom saopštenju osudile su danas rusku "energetsku ucenu" i kao neopravdano i neprihvatljivo ocenili isključenje struje i prirodnog gasa Finskoj, zaustavljanje izvoza prirodnog gasa u Poljsku i Bugarsku i prijetnje sličnim akcijama protiv drugih evropskih zemalja", prenijeli su mediji u maju 2022. godine.

Gdje smo sada? Sarajevo skoro 30 godina nakon utihnuća topova, uoči Sarajevo Film Festivala (SFF) ponovo ostaje bez energenata. Danas je to plin, sutra možda struja, voda... Slijede li blokade saobraćaja?! Ma, neće, ba!

Sve to nijemo posmatraju međunarodni i domaći akteri koji dozvoljavaju da smanjenje ovisnosti o ruskom plinu pod svakojakim izazovima (utjecaja Irana, Turske i slične gluposti) provodi stvarni vladar Federacije BiH, zagovornik više ruskog utjecaja...Dragan Čović, "lider europskog puta" BiH. Uz pomoć zvaničnog Zagreba.

"Razvucite im pamet", rekao bi onomad Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac i idol političkih pokrovitelja "zavrtanja" plina "političkom Sarajevu".

Dobro došli u "srpski svet"!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (51)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak