Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba: Nismo išli da provociramo, bilo nam je odlično u B. Luci

14
N. Ž.
Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba: Nismo išli da provociramo, bilo nam je odlično u B. Luci

"Mi smo se okupili u Banjoj Luci u prostorijama SDP-a koji je ispred Trojke trebao da organizuje ovu akademiju za praznik Dana državnosti BiH, koja je iz nekog razloga otkazana. Dakle tu smo bili, poslije smo još vremena proveli u Banjoj Luci i bilo je, kao i uvijek, divno u jednom od najljepših bosanskohercegovačkih gradova."

Izjavio je ovo za portal Radiosarajevo.ba Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Narod i pravda), koji je danas, 25. novembra 2023, zajedno s druga dva lidera Trojke, Nerminom Nikšićem (SDP) i Edinom Fortom (Naša stranka), u Banjoj Luci proslavio Dan državnosti.

Konteksta radi, u prostorijama banjalučkog SDP-a danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, iako je Policijska uprava Banja Luka zabranila obilježavanje ovog praznika u tom gradu u organizaciji SDP Banja Luka. Dodajmo i kako je policija zabranila obilježavanje Dana državnosti i u Mrkonjić Gradu.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Braneći čast i RS čekamo 23. maj

"Nismo došli da provociramo, nismo došli da nekoga natjeramo na slavljenje praznika, dakle došli smo da ovaj dan provedemo u Banjoj Luci kao gradu u Bosni i Hercegovini. Nismo imali negativna iskustva s građanima, nikada ih nemam. Nekada dođem službeno, nekada privatno, s pratnjom ili bez pratnje, ali uvijek je sve pozitivno", nastavio je Konaković.

Kako nam je otkrio, nisu imali puno razgovora s građanima "jer je bilo neke mećave kada smo izašli iz prostorija SDP-a, pa smo otišli automobilima dalje, na ručak i na kafu".

Pogledajte kako je Nikšić odgovorio novinarima na pitanje 'da li je došao u B. Luku da provocira?'

"Bosna i Hercegovina je zemlja gdje se možete slobodno kretati i zemlja slobodnih građana. Znamo da nema te saglasnosti o praznicima, ali niko nam ne može zabraniti da u svakom dijelu BiH možemo da se krećemo i da dolazimo i da slavimo praznik koji želimo.

Bilo je jedino ta neugodnost s ljudima iz boračkih udruženja, ali oni su organizovano bili tu. Bilo je i medijske pripreme i stvarno malo napetijeg izvještavanja, ali je sve u svemu vrijeme bilo odlično u Banjoj Luci", zaključio je državni ministar vanjskih poslova u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak