Elmedin Konaković odgovorio na kritike i poslao ponudu za SDA/DF: "Napravite ovo i ostat ćete vlast"

17
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković odgovorio na kritike i poslao ponudu za SDA/DF: "Napravite ovo i ostat ćete vlast"

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi uskoro razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Naime, Komšić koji je i lider Demokratske fronte (DF), tvrdi da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Dodao je i kako ga zanima da li je planirano povećanje budžeta, posebno za sektor odbrane u tom kontekstu.

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Željko Komšić otkrio od čega ovisi da li će podržati Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Slično je danas komentirao i Mirsad Zaimović, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije, koji je, između ostalog, kazao: "Ima nekoliko stvari koje su u ovom sporazumu Osmorke i HDZ-a i SNSD-a vrlo nejasne i nedefinisane. Ne spominju se više NATO integracije, ne znamo šta će se desiti sa Izbornim zakonom, ne znamo šta podrazumijeva dogovor o reformi javnog rtv servisa, ne znamo šta je s projektima koji znače ugrožavanje državne imovine. Sve su to stvari koje su ostale u magli, pod plaštom nekakvih deklarativnih izjava u ovom sporazumu."

Pitao je i zašto se "pristaje na ucjene Čovića da DF ne može u vlast?", te zaključio da, "ako je HDZ neizbježan, onda je i SDA".

Nismo dugo čekali na odgovor predstavnika Osmorke, a prvi komentar dao je Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde. On je poručio:

Mirsad Zaimović (SDA): Niko ne može tvrditi da su koalicije gotove i da će imati vlast

"Kad su 2019. godine uspostavljali vlast na državnom nivou potpisali su sporazum, istina je, SDA-SNSD-HDZ. DF se podrazumijevao. U tom sporazumu napisali su da će 'Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, NE PREJUDICIRAJUĆI BUDUĆE ODLUKE U VEZI SA ČLANSTVOM BOSNE i HERCEGOVINE'.

Malo nakon toga poslali su Program reformi u NATO. To je prvi zvanični dokument usvojen u institucijama BiH u kojem stoji da se članstvo 'ne prejudicira'. To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin 'saradnja sa NATO-om', termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik."

Nešto kasnije, dodao je Konaković, "ministrica Turković nas sa smješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om".

"U budžetima zadnjih godina nema ni marke za integracije, logično, sa puta integracija su nas SDA/DF skinuli. Sad se kao čudom čude i pitaju nastavljamo li NATO put, licemjerno, onako kako smo od njih već navikli.

NATO integracije su naš imperativ, mi nećemo ni milimetar nazad od dostignutog kad preuzmemo vlast. Vrlo jasno i glasno smo rekli svima na političkoj sceni šta o tome mislimo i nećemo odustati od puta u NATO sviđalo se to nekome ili ne. A kako sad kad su SDA/DF usvojili akte u kojim nam treba nova odluka da se vratimo na put integracija natjerati SNSD/SDS/PDP da za takvu odluku glasaju?", izjavio je Konaković, pa zaključio:

"Evo ponuda za SDA/DF:

NATO put je najvažniji put naše domovine, ako uspijete natjerati, izlobirati, ubijediti SNSD/SDS/PDP da glasaju za povratak na put integracija, glasaćemo da ostanete vlast na državnom i entitetskom nivou.

Zadržaćete Elektroprivredu, BH Telecom i sve druge vama važne kompanije, a u njima sve direktore, uposlene članove stranaka i rodbinu. Ako ne možete, prestanite sa licemjernim stavovima i porukama jer ste nas vi u ovakvu situaciju doveli i pomirite se sa odlaskom u opoziciju.
Ne brukajte se više."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak