Efendić i Šteta 'ukrstili koplja' oko Devete transverzale u Sarajevu, a sada se javila i SDA

15
Radiosarajevo.ba
Efendić i Šteta 'ukrstili koplja' oko Devete transverzale u Sarajevu, a sada se javila i SDA

Općinski odbor SDA Novi Grad Sarajevo reagirao je u ponedjeljak, 26. augusta, povodom rasprave na društvenim mrežama u nedjelju, 25. augusta, između načelnika ove općine Semira Efendića i ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete.

Kao što je portal Radiosarajevo.ba prvi pisao, Efendić i Šteta su vodili diskusiju oko toga ko je zaslužan što se radovi na pravljenju kružnog vijadukta privode kraju.

Reakciju SDA Novi Grad Sarajevo prenosimo u cijelosti:

Hit prvenstva: Posušje novom pobjedom preuzelo lidersku poziciju Premijer lige BiH

“Dok se načelnik Novog Grada i kantonalni ministar saobraćaja na društvenim mrežama raspravljaju o tome šta je ko od njih uradio u našoj lokalnoj zajednici, podsjećamo građane naše općine i cjelokupnu javnost da je realizacija projekta izgradnje IX transverzale – koja uključuje i nadvožnjak, odnosno kolski most prema naselju Boljakov Potok planirana i predviđena programom SDA Novi Grad još 2012”, kazala su iz SDA.

Kako su naveli, realizacija ovog velikog i važnog projekta započela je tek 4. augusta 2016. godine, a završetak radova ove, 2024. godine “tek se nazire”.

Načelnik Efendić i ministar Šteta pokušavaju prisvojiti cijeli projekat i njegovu realizaciju i pripisati ih kao neke lične zasluge zbog kojih bismo ih trebali slaviti, kao da su ga gradili oni lično, a ne institucije u kojima trenutno rade i za to primaju dobre plate”, dodali su iz SDA.

Kako kažu, Šteta i Efendić bi mogli napraviti komparativnu analizu i uporediti ovaj projekt sa izgradnjom Pelješkog mosta koji je, kako kažu, daleko kompleksniji i krupniji projekat od devete transverzale.

“Most koji spaja kopno i poluotok Pelješac dug je 2404 metra, 4 puta duži od ovog našeg kojim se hvale ministar i načelnik, a njegova cjelokupna izgradnja trajala je od 23. aprila 2018. do 27. januara 2021., dakle nepune 4 godine. Ovdje bi se umjesto hvalisanja prije mogla primijeniti ona naroda: “Čega se pametan stidi…”, podvukli su iz SDA Novi Grad.

Efendić se pohvalio projektom, a onda se javio ministar Adnan Šteta: Vodili su zanimljivu diskusiju

Podsjetimo, sve je krenulo u nedjelju, 25. augusta, kada se u 13.46 sati oglasio na Facebooku Semir Efendić, aktuelni načelnik Općine Novi Grad.

Njegovu objavu na društvenoj mreži Facebook prenosimo u cijelosti:

"Radna nedjelja na Devetoj transverzali. Postavljanje završnog sloja asfalta na kružnom vijaduktu", napisao je Efendić i dodao osam foitografija upravo sa lokacije Devete transverzale na kojima se vide kako mašine "peglaju" završni sloj asflata na kružnom vijaduktu.

Nije trebalo proći mnogo vremena pa da se javi aktuelni ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo i predsjednik Kantonalne organizacije sarajevskog SDP-a - Adnan Šteta.

"Drago mi je vidjeti da pratiš sve projekte, pa i ovaj, koje Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo realizuje na području Novog Grada", napisao je ministar Šteta, uz smiješak.

Ubrzo mu je odgovorio Efendić:

"Moramo pratiti sve što se dešava na našoj općini, a ovaj projekat posebno obzirom da smo ga pokrenuli davno i da se konačno privodi kraju. A nije ministarstvo samo, i općina Novi Grad je potpisnik sporazuma o zajedničkoj realizaciji projekta sa Ministarstvom saobraćaja.

Imate te sporazume u Ministarstvu, potpisali smo ih dok vi još niste bili ministar kao i ugovor za izgradnju kružnog vijadukta. Nažalost, rješavanje privremenih objekata koje je išlo putem Skupstine KS uzelo nam je 2-3 godine vremena, što ste i sami svjedočili, ali bolje ikad nego nikad", odgovorio je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak