Dubioza kolektiv: "Stop izgradnji hidroelektrane na izvorištu rijeke Une"

2
Radiosarajevo.ba
Dubioza kolektiv: "Stop izgradnji hidroelektrane na izvorištu rijeke Une"

Bend Dubioza Kolektiv se pridružio zaštiti rijeke Une i sprečavanju izgradnje hidroelektrane na ovoj bh. ljepotici.

Svoju podršku zaštiti rijeke Une dali su putem platforme X (nekadašnji Twitter), a tim povodom su napisali i nekoliko stihova koje možete poslušati u snimku ispod. 

"STOP izgradnji hidroelektrane na izvorištu rijeke Une", napisali su uz objavljeni video.

Konferencijska liga: Zrinjski nadoknadio zaostatak iz prve utakmice i izbacio Bravo

Podsjetimo, iako je ovaj lokalitet još od 1968. godine zaštićen kao hidrološki spomenik prirode i dio mreže Natura 2000, nedavno je lokalni investitor počeo izgradnju mHE na temelju dozvola koje su odobrene prije 8-10 godina.

Za ovaj projekat, čija je realizacija planirana na tek tri kilometra udaljenosti od granice, gdje Una ima status nacionalnog parka, resorno ministarstvo Hrvatske, članice Evropske unije, još 2013. godine odlučilo je da nije potrebno izraditi studiju o uticaju na okoliš, što je katastrofalna odluka.

Mještani Donje Suvaje u Općini Gračac okupili su se u četvrtak, 11. jula u blizini zaštićenog hidrološkog spomenika Vrela Une kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog početka izgradnje male hidroelektrane.

Također, Udruga Una Srb organizira novi događaj za spas izvora Une pod nazivom 'Spasimo Unu - zaustavite ovaj zločin' u petak, 2. augusta u 17.00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak