Dragan Čović: 'BiH do kraja godine može započeti pregovore o članstvu EU'

18
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: 'BiH do kraja godine može započeti pregovore o članstvu EU'

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je danas, 22. augusta, očekivanje da će izvješće o napretku BiH odlazećeg saziva Europske komisije biti pozitivno što bi po njegovu tumačenju uz provedene reforme trebalo biti dovoljno da ova zemlja do kraja godine i formalno započne razgovore o članstvu u Europskoj uniji.

"Čini mi se da će nam ova tranzicija koja se događa u Europskoj komisiji ostaviti prostora kako bismo mogli popraviti svoje greške", rekao je Čović za medije u Mostaru.

Europsko vijeće odobrilo je kraj marta ove godine otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom uvjetujući datum održavanja Međuvladine konferencije Europske unije i BiH provođenjem nekoliko reformi.

Vladimir Stanimirović uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti: Prijetio ministru sigurnosti BiH

Bosna i Hercegovina mora imenovati glavnoga pregovarača, te donijeti Zakone o zaštiti osobnih podataka, Zakon o sudovima, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH.

"Ne treba očekivati da nam to neko da ako mi nismo ni najosnovnije stvari završili na pozitivan način", pojasnio je čelnik HDZ-a BiH.

On je ipak uvjeren u pozitivno izvješće o napretku Europske komisije koje bi se trebalo objaviti u septembru nakon čega bi formalno počeli pregovori s BiH o članstvu u Europskoj uniji.

"Mi se iskreno nadamo i očekujemo da će izvješće biti pozitivno. Onda neće biti ni jednoga razloga da se sredinom mađarskog predsjedanja taj proces definitivno ne otvori", istaknuo je Čović.

Najavio je razgovore s predstavnicima bošnjačkih i srpskih partnera s kojima je u vlasti na državnoj razini kako bi se postigao dogovor. Po njemu u slučaju otvaranja pregovora s EU svi će u Bosni i Hercegovini biti na dobitku nasuprot političkim optužbama u susret lokalnim izborima kako se kompromisnim rješenjima izdaju interesi pojedinih naroda i države BiH, piše Hina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak