Dr. Drljević pojašnjava: "Prije je bilo slučajeva zaraze majmunskim boginjama"

8
Radiosarajevo.ba
Dr. Drljević pojašnjava: "Prije je bilo slučajeva zaraze majmunskim boginjama"

Na području bivše Jugoslavije za sada nema zabilježenih slučajeva centralnoafričkog soja majmunskih boginja.

Ova virusna bolest iz Demokratske Republike Kongo proširila se na susjedne zemlje zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) 14. augusta proglasila svjetsku javnozdravstvenu krizu. Radi se o najvišoj razini uzbune WHO-a koja je po drugi put u dvije godine proglašena zbog majmunskih boginja.

Infektolog Ednan Drljević, kojem smo kontaktirali, prisjetio se da je u Sarajevu 2022. godine bilo desetak slučajeva majmunskih boginja.

Ovo su najpoznatija mjesta susreta u glavnim gradovima Balkana

"Uglavnom su zabilježeni kod određene populacije (osobe koje su bile smještene u centru za prihvat migranata u Blažuju; op.a.). Koliko znam nije bilo smrtnih slučajeva. Radilo se o blažem obliku majmunskih boginja koje su bile po tipu zapadnoafričkog soja virusa. Procenat smrtnosti kod slučajeva tog soja virusne bolesti je dva na hiljadu.

Sad se pojavio centralnoafrički soj virusa koji je maligniji, ima veću smrtnost, brže se širi, tako da se proširio u desetak država Afrike. Zbog toga je na ovom kontinentu proglađena epidemija od posebnog značaja koja prijeti da se razvije u jednu pandemiju. Poslije toga je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila tu bolest od posebnog značaja", kazao je Drljević

Objasnio je da je kod Covid-19 faza prije proglašenja pandemije bila "proglašenje bolesti od posebnog interesa".

"Majmunske boginje se sporije šire. Potreban je bliži kontakt sa sekretima. Ne širi se zrakom kao što se širio Covid. Siguran sam da se da se neće desiti širenje tih razmjera kao kod Covid-19. Pošto je svijet postao jedno malo selo, a obzirom da se veći broj slučajeva pojavio u Africi, pojaviće se i u ostalim dijelovima svijeta. Stoga moramo biti na oprezu. Pogotovo što je taj centralnoafrički soj nešto opasniji nego zapadnoafrički soj", ustvrdio je dr. Drljević, piše Al Jazeera.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak