Dr. Čustović donosi priču o Dragani iz Brčkog: Odbranila doktorat sa najvišim stepenom odlikovanja

1
Radiosarajevo.ba
Dr. Čustović donosi priču o Dragani iz Brčkog: Odbranila doktorat sa najvišim stepenom odlikovanja

Doktor Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Ovaj put nam donosi nevjerovatnu priču o Dragani Bošković, ponos Brčkog i Bosne i Hercegovine.

Dragana je prije nekoliko dana odbranila doktorat sa najvišim stepenom odlikovanja na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Katastrofalne poplave u Italiji: Nestala jedna osoba

"Ova mlada dama je priredila vjerovatno najbolju odbranu ikad. Bosna može i treba biti ponosna na nju," kaže njena mentorica Profesorica Dragana Šunjka.

"Dragana Bošković je kao odličan đak završila osnovnu školu i gimnaziju "Vaso Pelagić". Osnovne studije je završila 2017. godine, na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, studijski program Fitomedicina, sa ocijenom 9.12, odbranivši diplomski rad pod nazivom "Validacija metode istovremenog određivanja sadržaja tiofanat-metila i protiokonazola u pesticidnim preparatima," sa kojom se predstavila na 41. Smotri studenata poljoprivrede i veterinarske medicine sa međunarodnim učešćem, održanoj na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Master studije na istom fakultetu, studijski program Fitomedicina, završila je 2018. godine, sa prosečnom ocenom 10.00. Istovremeno sa master studijama, zapošljava se kao asistent urednik u MDPI kompaniji, u Beogradu. Rezultate svog master rada pod nazivom "Određivanje vrijednosti polu-vijeka razgradnje insekticida hlorantraniliprola u breskvama" predstavila je na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji "Studenti u susret nauci – StES 2018," održanoj u Banja Luci, gdje je osvojila prvo mjesto za najbolji rad iz oblasti biotehničke-poljoprivredne nauke.

Tokom osnovnih studija bila je stipendista Vlade Brčko Distrikta, a tokom master studija Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, RS. Doktorske akademske studije upisuje 2018. godine na studijskom programu Agronomija, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Dobitnica je prestižne stipendije "Dr. Milan Jelić Fond" za mlade, talentovane istraživače za školsku 2019/2020 i 2020/2021 godinu.

Dr. Čustović podijelio priču o matematičarki Neveni Pivač: "IT firme, javite joj se"

Kao jedan od 100 talentovanih mladih istraživača doktorskih studija u Republici Srbiji, angažovana je u zvanju istraživač-pripravnik za užu naučnu oblast fitofarmacija, a od 2022. u zvanju istraživač saradnik.

Dragana se intenzivno bavi naučno-istraživačkom delatnošću u oblasti biotehnologije, što je rezultiralo objavom 69 naučnih rada i saopštenja (indeks kompetentnosti 72), od čega je prvi autor 2 rada u vrhunskom i koautor 3 rad u istaknutom međunarodnom časopisu. Dragana se usavršavala u inostranstvu. U toku 2019. godine, boravila je u Sijudad Realu, Španija, u okviru COST projekta na IREC institutu gde je sprovodila istraživanja u okviru ekotoksikologije.

U toku izrade doktorske disertacije dva puta je boravila na CIHEAM institutu u Bariju, Italija, gdje se usavršila u oblasti biološkog ispitivanja etarskih ulja na Drosophilu suzukii i procjenu njihovog uticaja na tri vrste parazitoida azijske voćne mušice. Bila je učesnik nacionalnog projekta Organska poljoprivreda: unapređenje primjenom đubriva, biopreparata i bioloških mjera (TR31027), finansirano od Ministarstva prosvjete i nauke Republike Srbije.

Učesnik je na bilateralnom projektu sa Slovenijom pod nazivom: "Sadržaj resveratrola u grožđu autohtonih sorti vinove loze iz tri različita sistema proizvodnje" (2023-2025), kao i bilateralnom projektu sa Slovačkom pod nazivom: "Environmentally acceptable analytical methods for fungicides residues determination in berry fruits and dissipation studies" (2024-2026).

Učesnik je BTSF obuke "Evaluation and Authorization Procedures for Plant Protection Products – Assessment of Efficacy of Plant Protection Products” održanog u Torinu, u julu 2023. Tokom 2021. učestvovala je na međunardonoj ljetnjoj školi "Ecosystem Services within an Agricultural Landscape," održanoj na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Dragana je učestvovala na takmičenju "3 Minute Thesis", organizovanom od strane Bosnia & Herzegovina Futures Foundation, gdje je u tri minuta prezentovala svoju doktorsku disertaciju i osvojila treće mjesto prema ocjeni stručnog žirija. Dio rezultata disertacije predstavila je na međunarodnom skupu Agrores, održanog u Trebinju 2024. godine i osvojila nagradu za najbolju prezentaciju u oblasti Hortikulture. Odbranila je doktorsku diserataciju pod nazivom "Biološko suzbijanje azijske voćne mušice (Drosophila suzukii, Matsumura).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak