Dr. Čustović podijelio priču o matematičarki Neveni Pivač: "IT firme, javite joj se"

1
Radiosarajevo.ba
Dr. Čustović podijelio priču o matematičarki Neveni Pivač: "IT firme, javite joj se"
Foto: Facebook / Edhem Čustović i Nevena Pivač

Doktor Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Ovaj put nas upoznaje s matematičarkom Nevenom Pivač iz Bosanske Gradiške.

"Dvoje djece, dva magistarska i odbranjen doktorat, sve do 30 godine. Upoznajte matematičarku Nevenu Pivač iz Bosanske Gradiške", piše u svojoj objavi Čustović.

Colin Farrell se vraća kao Pingvin u nastavku "Batmana"  

Colin Farrell se vraća kao Pingvin u nastavku "Batmana"  

"Da, ja sam dijete Bosne, rođena, odrasla i srednju školu završila u Gradišci. Sada živim u Gradišci sa mužem i dvoje djece. U srednjoj školi sam učestvovala na matematičkim takmičenjima do državnog nivoa, što mi je omogućilo stipendiju za studij matematike na Univerzitetu u Kopru, na fakultetu FAMNIT. Imala sam odličan prosjek, završila dodiplomske studije matematike, master iz matematike, paralelno upisala i završila master računarstva i informatike" kaže Nevena.

Godine 2017. upisuje doktorske studije matematike. U međuvremenu je u oktobru 2020. godine rodila djevojčicu, i 14 mjeseci kasnije dječaka. Dječak je uslijed Nevenine zaraze Covidom rođen u 29. nedjelji trudnoće hitnim carskim rezom, a Nevena je bila 10 dana postavljena u vještačku komu (život na aparatima). Iz toga su ona i sin izašli kao pravi pobjednici, i godinu i po (do njegovih prohodavanja) je nauka bila totalno zapostavljena. Kad su se oboje oporavili, Nevena se opet vratila nauci, i nedavno je odbranila doktorsku disertaciju iz matematike u Kopru. Njena doktorska disertacija spada u područje teorije grafova.

Dvoje djece, dva magistarska i odbranjen doktorat, sve do 30 godine. Upoznajte matematičarku Nevenu Pivač iz Bosanske...

Posted by Dr. Edhem Čustović on Saturday, July 27, 2024

Tokom doktorskih studija objavila je 15 naučnih radova, od toga je sedam u prestižnim časopisima i osam na cijenjenim matematičkim konferencijama sa povratnim recenzijama. Aktivno je učestvovala na raznim naučnim skupovima u Španiji, Sloveniji, Njemačkoj, Francuskoj, Brazilu, gdje je predstavila svoje naučne rezultate. Gostujuća predavanja je imala na Karlovom Univezitetu u Pragu, Univezitetu u Gracu, Univezitetu u Cottbusu.

Nevena je trenutno u fazi gdje bi željela da se ostvari i profesionalno u svojoj državi, možda kroz posao u industriji u IT svijetu. Aktivno se bavi teorijom grafova i algoritmima, optimizacijom i zahtjevnostima istih.

"IT firme u BiH - javite se Neveni, zaista je mozak i odlučila je da ostane u Bosni i Hercegovini.

Nevena Pivač, majka, matematičarka, doktor nauka – inspiracija!", poručio je Čustović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije