Dr. Edhem Čustović podsjetio na impresivan svjetski uspjeh profesora Mahira Hadžića

4
Radiosarajevo.ba
Dr. Edhem Čustović podsjetio na impresivan svjetski uspjeh profesora Mahira Hadžića
Foto: YouTube / Mahir Hadžić dobio svjetsko priznanje

Zvorničanin, Tuzlak, Bosanac - gotovo 30 godina nakon što je protjeran iz rodnog Zvornika, prof. Mahir Hadžić dobio jednu od najprestižnijih (150 godina stara) nagrada za matematiku, "Adams Prize".

Iako je ova vijest objavljena još prošle godine, na nju je ponovo podsjetio dr. Edhem Čustović budući da smatra da što više ljudi treba biti svjesno značaja ovog postignuća! 

Nagradu prije prof. Mahira Hadžića osvajali su najpoznati svjetski matematičari i fizičari među kojima su Stephen Hawking, James Clerk Maxwell, William Hodge, Subrahmanyan Chandrasekhar, Mohammad Abdus Salam, Roger Penrose i mnogi drugi poznati svjetski naučnici!

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Mahir Hadžić dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada

Mahir Hadžić dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada

"On je prva osoba iz bivše Jugoslavije koji je dobio ovu nagradu i jedan od rijetkih pobjednika koji nisu Britanci", napisao je Čustović na svom Facebook profilu.

Mahir Hadžić je zadnje tri godine profesor matematike na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Prije toga proveo je šest godina na Kings College London. Proveo je nekoliko godina na MIT-u i Univerzitetu u Cirihu.

Mahir i njegova porodica bili su izbjeglice iz Zvornika, živjeli su u Splitu prije preseljenja u Tuzlu. U vrijeme dok su pohađali gimnaziju "Meša Selimović" u Tuzli i on i brat Tarik, danas doktor informacionih tehnologija koji radi kao Inženjer mašinskog učenja u kompaniji Meta (bivši facebook), sa Svjetskih matematičkih olimpijada u BiH su donijeli nekoliko medalja, među kojima i dvije srebrene medalje.

Objava prestižnog priznanja
Foto: Screenhsot: Objava prestižnog priznanja

Mahir Hadžić dodiplomski studij matematike, a potom i master, završio je na Univerzitetu u Beču, nakon čega je doktorat iz matematike odbranio na Ivy League Brown univerzitetu u SAD-u.

Adams nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada koje dodjeljuje Univerzitet Cambridge. Svake godine ga Matematički fakultet Univerziteta u Kembridžu i St John's College dodjeljuje matematičaru sa sjedištem u Velikoj Britaniji za istaknuta istraživanja u matematičkim naukama. Nagrada je nazvana po matematičaru Johnu Couchu Adamsu.

"Obdarili su ga članovi St John's Collegea i odobrio ga je Senat univerziteta 1848. godine u znak sjećanja na Adamsovu kontroverznu ulogu u otkriću planete Neptun. Prvobitno otvoren samo za diplomce iz Kembridža, sadašnji uslov je da matematičar mora da živi u Velikoj Britaniji i da mora biti mlađi od četrdeset godina", napisao je Čustović.

Zvorničanin, Tuzlak, Bosanac - Gotovo 30 godina nakon što je protjeran iz rodnog Zvornika, Prof. Mahir Hadžić dobio...

Posted by Dr. Edhem Čustović on Tuesday, December 27, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije