Dokumenti: Zaštita prava povratnika u Srebrenicu

Radiosarajevo.ba

Građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ pokrenuta je kao reakcija građana na oduzimanje prava glasa na lokalnim izborima 2012. onim licima koja su protjerana, odnosno koja su, prema ranijem zakonskom rješenju, zadržala to pravo po osnovu statusa prebivališta prije sukoba. 
 
Premda je proces preregistracije moguć kroz ostvarivanje realnog povratka i prijavljivanja raseljenih lica na prijeratne adrese stanovanja, suštinski problem koji se pojavio u procesu bilo je pitanje zadržavanja prava koja su ovi građani ostvarili u Federaciji Bosni i Hercegovini. Brojna socijalna prava koja zapravo osiguravaju minimum brige države za ugrožene kategorije, promjenom prebivališta došla su u pitanje.
 
No, nadležne institucije u Federaciji donijele su niz odluka kojima se osigurava zaštita stečenih prava, te koje se ostvaraje kroz neposrednu primjenu odluka Vlade Federacije na sve građane i građanke Federacije, ali i posebna rješenja kada su u pitanju kantonalne nadležnosti, sa fokusom na Kanton Sarajevo, te Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton, kao prostor na kojem obitava većina raseljenih lica iz Podrinja.
 
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine štiti prava koja ostvaruju nezaposlene osobe i sa statusom povratnika u Republiku Srpsku. Također, Vlada štiti, u skladu sa tumačenjem postojećih propisa, sva prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, te prava koja pripadaju članovima porodica poginulih boraca, civilnim žrtavama rata te članovima njihovih porodica. 
 
Važno je istaći da je, u skladu s tim, Vlada proslijedila uputstva prema nižim nivoima vlasti i službama koje neposredno implementiraju propise. Pored odluka Vlade, donesene su i posebne odluke na nivou kantona. Vlade Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i kantona Sarajevo su osigurala svim povratnicima zaštitu prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i zaštitu prava svih kategorija koje su nabrojane i u odlukama Vlade Federacije. To je uslovljeno dokazom da je povratnik imao status raseljenog lica, te da posjeduje ličnu kartu izdanu u Republici Srpskoj.
 
Treba uzeti u obzir da se postojeće odluke odnose na sve povratnike u Republiku Srpsku, ne ogrančivajući se samo na slučaj Srebrenice.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak