Mehmedović o kupovini službenih automobila: U samo jednoj godini potrošeno je osam i po miliona KM

5
FENA
Mehmedović o kupovini službenih automobila: U samo jednoj godini potrošeno je osam i po miliona KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović ukazao je danas, 31. jula na pres-konferenciji na, kako je rekao, zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama BiH.

Naveo je da je, prema podacima iz odgovora na njegovo zastupničko pitanje, 75 institucija BiH u trogodišnjem periodu, od 2021. do 2023. godine, za kupovinu službenih vozila potrošilo više od 13 miliona KM. 

Po njegovim riječima, u navedenom periodu kupljena su 244 skupocjena vozila.

U Zenici nestala Ena (16), porodica moli građane za pomoć

U Zenici nestala Ena (16), porodica moli građane za pomoć

"Većina ovih vozila data je na nepotrebno i neopravdano raspolaganje funkcionerima i državnim službenicima 24 sata dnevno", naveo je Mehmedović.

Podsjetio je da je on predložio, a Predstavnički dom podržao inicijativu kojom je traženo da se službena vozila institucija BiH koriste samo i isključivo u službene svrhe, ali je Vijeće ministara BiH odbilo tu inicijativu.

Mehmedović: Ovo je rezultat ranije usvojenog načina donošenja odluka

Mehmedović: Ovo je rezultat ranije usvojenog načina donošenja odluka

Mehmedović ističe da je aktuelno Vijeće ministara BiH pokazalo izuzetnu bahatost u trošenju budžetskog novca. U samo jednoj godini, 2023., na kupovinu vozila potrošeno je osam i po miliona KM, "što je duplo više nego što je to činila vlast u dvije godine prije toga".

"Kada je u pitanju kupovina u BiH, bez DKP mreže, institucije su kupile 222 službena vozila od 25 pravnih lica registrovanih u našoj državi. Više od osam miliona KM ili 67 posto od ukupnih budžetskih predviđenih sredstava za ovu namjenu potrošeno je na kupovinu 150 vozila od četiri firme za koje mediji već godinama tvrde da su itekako bliske dvijema političkim strankama - HDZ-u i SNSD-u", kazao je Mehmedović.

Dodao je da navedeno govori o zloupotrebi Zakona o javnim nabavkama, "o organiziranoj korupciji i namiještanju tendera, u šta je politika duboko upletena".

"Kada je već tako, nema potrebe da se tenderi raspisuju, ako se unaprijed zna da su uslovi o kupovini usklađeni sa mogućnostima koje određena firma jedino ispunjava i ako se zna da koga će institucije izvršiti javnu nabavku", naveo je Mehmedović.

Kaže da je sična situacija i kod konkursa za zapošljavanje u državnoj službi.

To je, smatra on, dovelo i do nezakonite, neproporcionalne etničke zastupljenosti u institucijama BiH, u ovom momentu na štetu Bošnjaka i Ostalih, koji nisu zastupljeni u skladu sa popisom stanovništva, Ustavom i zakonima BiH.

Mehmedović je napomenuo da je već upozoravao aktuelnu vlast i javnost i na nezakonitu raspodjelu prihoda sa jednistvenog računa, od PDV-a i putarina za autoputeve.

"Republika Srpska dobija stotine miliona KM više nego što joj pripada, odnosno Federacija BiH je oštećena za isti taj iznos. Vijeće ministara BiH ne čini ništa da to spriječi. Preciznije, na djelu je do najsitnijih detalja razrađen scenarij nezakonite upotrebe novca na nivou države za koju su odgovorni članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, a najviše državni ministar finansija Srđan Amidžić, koji je ujedno i predsjedavajući Upravnog odbora", kazao je, između ostalog, Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije