Doktorski studij Filozofskog fakulteta u Sarajevu: 'Istražiti policijsku brutalnost'

Radiosarajevo.ba
Doktorski studij Filozofskog fakulteta u Sarajevu: 'Istražiti policijsku brutalnost'

Redakciji portala Radiosarajevo.ba obratio se kolegij doktorskog studija Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Oni navode da je Marka Bačanovića, studenta doktorskog studija "Književnost i kultura" na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji ovu akademsku godinu provodi na studentskoj razmjeni u Varšavi, u petak 7. februara “pretukla policija bez apsolutno ikakvog povoda.”

Naime, Sarajlija Marko Bačanović radi doktorat iz književnosti u Varšavi (Poljska) i za tamošnji univerzitet igra košarku. U petak je došao u Sarajevo da obiđe roditelje i, kako je rekao za Oslobodjenje.ba, "ni kriv - ni dužan dobio batine."

"Pojma nisam imao da su protesti ovdje. U petak sam se probudio u Varšavi, u 15 sati sletio u Sarajevo, a u 18 me već izmlatili... Živim u Titovoj ulici, tako da sam s prozora mogao da vidim šta se dešava na raskrsnici ulica Alipašina i Skenderija. Sjedio sam kući jer sam povrijedio nogu igrajući košarku, tako da nisam ni pomišljao da izlazim iz stana dok su protesti. Čekao sam da se smiri, da odem na Višnjik i vidim tatu i baku, jer ih nisam vidio pola godine", ispričao je Bačanović za Oslobođenje.

Bačanović je istaknuo da je pokušao prijaviti napad, te da su ga uputili da izvadi ljekarsko uvjerenje o povredama. Naveo je i da je podnio prijavu unutrašnjoj kontroli, te dodao da su mu u policiji već nagovijestili da će biti teško odrediti ko ga je tukao.

U pismu kolegija doktorskog studija Filozofskog fakulteta, koje potpisuju Lejla Alimanović, Kemal Bašić, Aida Gavrić, Anela Hakalović, Faruk Lončarević, Elvis Ljajić, Nina Alihodžić-Hadžialić, Muhamed Dželilović, Marina Katnić-Bakaršić, Andrea Lešić, Edin Pobrić, Vahidin Preljević, Zvonimir Radeljković, Nenad Veličković i Nedžad Ibrahimović, traži se da se istraži odgovornost za policijsku brutalnost prema Bačanoviću, kao i u svakom drugom slučaju policijskog nasilja u toku ovih protesta.

“Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj policija tuče čak i slučajne prolaznike, a zatim zataškava sopstvenu odgovornost. Ovo je društvo decenijama zasnovano na nasilju svake moguće vrste; ono što se desilo Marku Bačanovicu samo je jedan radikalni primjer sveopšte brutaliziranosti. I ništa se u njemu neće promijeniti dok se ne počnu istraživati i njeni dublji korijeni, i pozivati na odgovornost oni koji su u tom nasilju i brutalizaciji direktno učestvovali”, navode oni.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je MUP KS-a, gdje nam je rečeno da u evidenciji nemaju podatke o ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak