Dodik: Srbi nikada ne mogu zaboraviti NATO bombardovanje

Srna
Dodik: Srbi nikada ne mogu zaboraviti NATO bombardovanje

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je bolno sjećanje na NATO bombardovanje manjeg bh. entiteta RS 1995. godine, kada je najveća vojna alijansa u historiji ikada odlučila da bombarduje mali narod, nalazeći neke navodne humanitarne razloge za nehumana postupanja.

"Živa su sjećanja na taj težak trenutak u historiji Srba. Posebno boli činjenica da je to bilo upereno prije svega protiv civilnog stanovništva, ne samo protiv vojske", rekao je Dodik novinarima u Doboju. 

On je naglasio da je NATO definitivno i uticao i kreirao ko će biti pobjednik u tom ratu, kako će ko proći. 

"Stavio se na drugu stranu, protiv srpskog naroda, a, osim osiromašenog uranijuma, jasno je da je pokušano da se utiče i na politički aranžman u samoj BiH", istakao je Dodik. 

Dodik je rekao da Srbi to ne mogu zaboraviti i ne smiju bježati od toga da otvoreno govore o svemu. 

Na današnji dan 1995. godine počelo je NATO bombardovanje RS koje je trajalo do 14. septembra, a u kojem je stradalo više od stotinu civila. 

Na položaje tzv. VRS NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak