Dodik se obratio nakon ročišta, na suđenju se žalio da ga bole leđa - nije htio ustati

12
L. M.

U Sudu Bosne i Hercegovine predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i v. d. direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić danas su se trebali izjasniti o krivici u sudskom postupku koji se vodi protiv njih, a u vezi neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Tokom suđenja, Milorad Dodik i Miloš Lukić se nisu izjasnili o krivici već su samo rekli da im je optužnica nerazumljiva.

Sutkinja Jasmina Ćosić Dedović je kazala da je ovo 'nepoštovanje suda'. Dodik nije želio ustati tokom izjašnjavanja o krivici jer ga, kako je rekao, 'bole leđa'.

Puljić: "Posljednji pokušaji srpske strane da spriječi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici"

Nakon toga se obratio medijima i ponovio da je Sud BiH 'nelegalan i neustavan'.

"Kao što je sve u ovoj zemlji nakaradno, tako je i ovo. Sve što je urađeno, urađeno je na bazi kršenja Daytona i Ustava", rekao je Dodik.

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Ponovo je vrijeđao Christiana Schmidta, visokog predtavnika u BiH, nazivajući ga 'ilegalnim strancem'. Kritikovao je i uposlenike u Tužilaštvu i Sudu BiH.

"Otvaraju proces koji je politički prirode, obračunavaju se s RS i sa mnom kao predsjednikom", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se razgrađuje BiH. "U Sudu su istaknute dvije zastave, Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, nema zastave RS. Dobio sam optužnicu na latinici. Optužnica je nerazumljiva", rekao je Dodik kazavši da su mu na ročištu 'pokušali uvaliti optužnicu na ćirilici'.

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

"Ovdje je već donesena i presuda, koliko ja vidim. Koliko je pitanje zatvora, nemam pojma. Ovo je sve nelegalno, ovo je cirkus", rekao je Dodik i pomenuo američkog ambasadora Michaela Murphyja nazivajući ga 'kretenom'.

Kazao je da će doći i na sljedeća ročišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak