Dobro nam došli: Američki studenti odabrali BiH za prvu zemlju koju će posjetiti van SAD-a

0
Radiosarajevo.ba

BHeart Fondacija iz Washingtona je ovih dana u Bosnu i Hercegovinu (BiH) dovela grupu američkih studenata i članova upravnog odbora organizacije Diplomatic Perspective, također iz Washingtona. 

Misija ove organizacije je osposobiti mlade Afro-Amerikance iz vašingtonske regije za karijere u diplomaciji i međunarodnim odnosima te, kako je saopćeno, napraviti mostove s drugim ljudima i kulturama. Interesantno je da studenti koji borave u BiH u okviru desetodnevnog studijskog programa, koje organizuje BHeart uz pomoć agencije Green Visions, nikada nisu bili van Sjedinjenih Američkih Država, tako da će ovo za njih biti prvo iskustvo boravka u stranoj zemlji.

Osim posjete Uredu gradonačelnice Benjamine Karić, američki studenti su razgovarali i s dekanom Fakulteta političkih nauka Seadom Turčalom, zatim Tarikom Samarahom, osnivačem Galerije Srebrenica, Asjom Krsmanović iz Sarajevskog filmskog festivala, mladima iz organizacije Munja, predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država...

Otac bokserke koju optužuju da je muškarac pokazao rodni list i uputio oštru poruku

Kako je saopćeno iz Fondacija, gostoprimljivost svih njihovih sagovornika i Sarajlija ih se izrazito osvojila, pa su na kraju boravka u Sarajevu zamolili da obavezno posjete česmu pokraj Gazi Husref-begove džamije i da se napiju vode jer su čuli legendu da to garantuje da će se u Sarajevo nekad vratiti.

Nakon Sarajeva, grupa nastavlja putovanje boravkom na Bjelašnici gdje će planinariti i volontirati, a onda slijedi rafting na Neretvi, Mostar, Blagaj i kajak na Trebižatu. Program završava u susjednoj Hrvatskoj, u Dubrovniku, odakle se vraćaju za Ameriku.  

Inače, BHeart Fondacija iz Washingtona, koja se fokusira na obrazovne projekte i promociju BiH, specijalizira se za studijsko-rekreativna putovanja u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak