Detalji akcije na Bjelašnici: Oduzeto pet apartmana vrijednih više od milion KM

6
Radiosarajevo.ba
Detalji akcije na Bjelašnici: Oduzeto pet apartmana vrijednih više od milion KM

Službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u četvrtak, 29. augusta su uz asistenciju Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine - Centra  sudske  policije u Kantonu Sarajevo i policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo – Policijske uprave Trnovo preuzeli skupocjene nekretnine na Bjelašnici, općina Trnovo.

Ove nekretnine je Kantonalni sud u Sarajevu rješenjem broj: 09 0 K 046598 24 Kpp 30 od 23.08.2024. godine privremeno oduzeo od osumnjičenih lica u cilju osiguranja oduzimanja imovinske koristi za koju se sumnja da je pribavljena počinjenim krivičnim djelima "zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "pranje novca" i "udruživanje radi činjenja krivičnih djela" u iznosu od oko 3.000.000,00 KM, te povjerio Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na upravljanje.

Radi se o pet apartmana, i to: apartman broj 14 - novčane vrijednosti u iznosu 160.931,00 KM, apartman broj:17 novčane -  vrijednosti u iznosu od 283.753,00 KM, apartman broj: 25 - novčane vrijednosti u iznosu od 212.000,00 KM i apartmane broj: 32 i 33 - novčane vrijednosti u iznosu od 414.00,00 KM, kao i jednog parking mjesta i ostave u vrijednosti od 57.054,00 KM.

Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra: Kakva nas jesen očekuje?

Kako se radi o privremenoj mjeri osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će poduzeti sve potrebne mjere s ciljem očuvanja vrijednosti preuzete imovine dok nadležni sud ne donese konačnu odluku u ovom postupku.

"Ovo je još jedan pokazatelj pune primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kojim se šalje jasna poruka da se kriminal ne isplati. Provođenjem svojih nadležnosti, Agencija se još jednom dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja sa intenzivnim radom na ovom i drugim zaprimljenim predmetima, istakao je Emir Bašić, v.d. direktora FAZUOI.

U toku velika akcija na Bjelašnici: Plijeni se imovina Ibre Berila i ostalih

Podsjećamo, u sklopu akcije "Incitat" uhapšeni su načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, njegova pomoćnica Nađa Milišić, biznismen Adis Mulaosmanović, njegova sestra Edina Džigal i bivši direktor Sarajevo-šuma Nermin Demirović.

Svi osumnjičeni suočavaju se s optužbama za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, uključujući zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Istražni postupak obuhvata sistemsku korupciju u sektoru gradnje i pranje novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak