Dennis Gratz: Dok ministri kupuju vozila, iznos za NUB BiH skresan za 570.000 maraka

19
Radiosarajevo.ba
Dennis Gratz: Dok ministri kupuju vozila, iznos za NUB BiH skresan za 570.000 maraka

Zatvaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH predstavlja ogromnu sramotu koju je građanima Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada Sarajeva priredila vlast.

To kaže Dennis Gratz, aktuelni zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Nakon što je obustavljena podrška za bh. kinematografiju, sada su na red došle i knjige, te je očigledno da se radi o sistemskom i barbarskom napadu vlasti na kulturu.

Velika potraga u BiH: Nestala 12-godišnja djevojčica

Svi nivoi vlasti, od države pa sve do Kantona, Grada Sarajeva i općina snose odgovornost. Ali kao federalni zastupnik, ističem konkretnu odgovornost Vlade Federacije.

Vlada Federacije je, naime, 2014. usvojila odluku o finansijskoj podršci institucijama nauuke i kulture. Tada je, između ostalog, utvrđen iznos od 600.000 KM za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH  okviru budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Ta stavka pod nazivom „Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH“ uspostavljena je odlukom Vlade, na sjednici 17. aprila 2014. godine.

Činjenica je da deset godina kasnije u okviru iste stavke („Transfera za institucije nauke i kulture od značaj za BiH“) iznos za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku pao na samo 30.000 KM.

Dok je Budžet Federacije u proteklih deset godina povećan za preko 5 milijardi maraka, iznos predviđen za NUB je smanjen za 570.000 KM. Sa nekadašnjih 600 hiljada, NUB je pala na samo 30 hiljada, što je skandalozan nesrazmjer.

Činjenica jeste da je trenutnoj situaciji u NUB doprinio i niz loših i nekoordinisanih poteza Vlade Kantona Sarajevo, ali Vlada Federacija, kao najbogatiji organ vlasti, također snosi punu odgovornost za sramotan odnos koji je doveo do zatvaranja NUB-a.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obustavila rad

Potpuno je skandalozno da u situaciji, u kojoj ministri izdvajaju milionske iznose za nabavku novih auta, nema novca za Nacionalnu biblioteku zbog čega će doći do zaustavljanja registracija i izdavanja knjiga u BiH, što ukazuje na stepen ponora u kojem smo se našli.

Stranke Trojke, koje kontrolišu cijelu piramidu vlasti, od vrha do dna, predstavljale su sebe kao navodne zaštitnike nauke i kulture, a sada kada su pokazuju se kao barbarski neprijatelj kulture. 

Pozivam Vladu Federacije, kao i Vijeće ministara, kantonalne kao i općinske vlasti u Sarajevu da koordiniranim potezima, zaustave ovu enormnu sramotu koju su priredili građanima BiH i Sarajeva kao prijestolnice", riječi su Dennisa Gratza, aktuelnog zastupnika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak