Denis Bećirović: Želim čvrsto povezati BiH s članicama NATO-a i EU

8
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: Želim čvrsto povezati BiH s članicama NATO-a i EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović razgovarao je u Vilniusu s premijerkom Republike Litvanije Ingridom Šimonytė u okviru zvanične posjete Republici Litvaniji.

Tokom razgovora s premijerkom Šimonytė dr. Bećirović je rekao da njegove posjete Finskoj, Švedskoj i Litvaniji nisu rezultat slučajnosti, već strateškog opredjeljenja da Bosnu i Hercegovinu čvrsto poveže s članicama NATO-a i EU. U tom konktekstu on je podsjetio i da su njegove prve vanjskopolitičke posjete bile upravo sjedištu NATO-a i EU u Briselu.

Također, on je naglasio da svi zvaničnici Bosne i Hercegovine trebaju u budućnosti intenzivirati vanjskopolitičku aktivnost u državama članicama NATO-a i EU i na taj način dodatno ukazati na važnost evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora, sagovornici su iskazali posvećenost jačanju prijateljske saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Litvanije.mBećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Litvanije Bosni i Hercegovini procesima evropskih i evroatlantskih integracija. On je istakao da su ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u EU i NATO-u.

Dnevnik Radija Sarajevo | Huskić: NUB nastavlja rad sa herojima koji su mjesecima radili bez plate

Premijerka Republike Litvanije Ingrida Šimonytė poručila je da je Litvanija i dalje čvrsto opredijeljena za pružanje podrške Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Između ostalog, ona je istakla spremnost Litvanije da svojim iskustvom, kao i kapacitetima koje ima na raspolaganju, pomogne Bosni i Hercegovini u realizaciji njenih vanjskopolitičkih ciljeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da bi, između ostalog, članstvo u EU i NATO-u dalo dodatni podsticaj za privlačenje direktnih inozemnih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Ulazak u NATO je zajednički interes Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Predsjedavajući Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina teži dodatnom jačanju ekonomske saradnje s Litvanijom. On je istakao da je potrebno ubrzati dinamiku za potpisivanje sporazuma u raznim oblastima, naročito sporazuma koji bi podigli nivo ekonomske saradnje. Također, Bećirović je premijerki Litvanije predložio i ubzanje procesa zaključivanja nekoliko važnih sporazuma, među kojima i o ekonomskoj saradnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak