Denis Bećirović: 'Hvala Bugarskoj na podršci BiH. Usvojili smo sporazume ključne za jačanje odnosa'

1
Radiosarajevo.ba

Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev u srijedu, 16. oktobra, sigao je u u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović govorio je na konferenciji za medije i zahvalio se Rumenu Radevu na posjeti, te naglasio dobru saradnju između dvije zemlje.

"Sa Republikom Bugarskom imamo jako dobru bilateralnu i multilateralnu saradnju koju želimo nastaviti u najboljem interesu građana BiH i Bugarske", rekao je Bećirović.

Nova nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, ima povrijeđenih

Također je dodao i da je usvojen niz sporazuma koji će dodatno ojačati odnose BiH i Bugarske, ali i da je potrebno u narednom periodu raditi na usvajanju drugih ključnih sporazuma koji bi unaprijedili odnose.

"Sporazum o saradnji u oblasti turizma, sporazum o saradnji mladih i sporta, sporazum o zaštiti investicija i tako dalje", rekao je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao i da je predsjednik Radev je predložio da se radi na uspostavljanju direktne aviolinije Sarajevo Sofija.

"Pozitivni trendovi na ekonomskom planu. Izvoz iz BiH trenutno iznosi 115 miliona KM, dok je uvoz iz Bugarske 142 miliona. Saradnja može biti na puno većem nivou", podcrtao je.

Govoreći o vanjskoj politici naše zemlje, Bećirović je naglasio da je BiH uskladila gotovo 100 posto sa EU, što je sasvim logično za državu koja želi punopravno članstvo u EU.

Za kraj, predsjedavajući Predsjedništva BiH se lično zahvalio na podršci koju Bugarska pruža našoj smjeni.

"Trenutno 121 pripadnik misije ALTHEA dolazi iz Bugarske. Ova misija je izuzetno važna za BiH i nadam se da će Vijeće sigurnosti produžiti tu misije", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak