Delegacija EU komentirala sastanak lidera u BiH i poslala važnu poruku Miloradu Dodiku

7
Radiosarajevo.ba
Delegacija EU komentirala sastanak lidera u BiH i poslala važnu poruku Miloradu Dodiku

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini objavila je reakciju na sastanak lidera vladajućih stranaka u BiH, koji je održan u četvrtak, 26. oktobra, u Sarajevu. 

Iz Delegacije EU navode: "Nakon jučerašnjeg sastanka političkih lidera, Ured EU je ohrabren viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i početak pregovora o sporazumu s Frontexom."

Ipak, bilo je mjesta i za kritiku, a ona je posebno upućena predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku. 

Elmedin Konaković i Oliver Varhely nakon oštrog pisma obavili 'težak i dug razgovor'

"S druge strane, razočaravajuće je da se nije mogao postići kompromis oko sjedišta apelacione instance Suda BiH. Ključni prioritet 6 iz Mišljenja Evropske komisije ističe potrebu 'unapređenja funkcionisanja pravosuđa', uključujući usvajanje novog Zakona o sudovima. Prema shvatanju EU, rasprava se vodila između sjedišta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

U skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritvorski objekti i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći. Temeljem toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjoj Luci umjesto Istočnog Sarajeva", saopštila je Delegacija EU u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak