Deklaracija srpskog naroda u BiH: Pomirenje i nadoknada teritorije RS-u

Radiosarajevo.ba
Deklaracija srpskog naroda u BiH: Pomirenje i nadoknada teritorije RS-u

Na današnjoj svečanoj sjednici prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH koju je organizirao bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik usvojena je deklaracija kojom se pozivaju pripadnici svih naroda u BiH na suprotstavljanju raspirivanju mržnje.

Deklaracijom su pozvali predstavnike vlasti sa svih nivoa, kao i sve građane-pripadnike sva tri naroda u BiH, kao i građane koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, da se odlučno suprotstave svim vidovima raspirivanja mržnje i ratnohuškačke retorike i da se založe za trajno pomirenje i međusobno skladan život u BiH.

Sjednici su prisustvovali prvi poslanici Skupštine, članovi prve Vlade i Predsjedništva RS-a, organizirana je povodom obilježavanja 22. godišnjice osnivanja i prvog zasjedanja srpskog naroda u BiH kada su udareni temelji Republici Srpskoj, a ovo je prva poslijeratna sjednica prvog saziva Skupštine.

Kako se navodi u deklaraciji, jedini put do pomirenja bio bi da se, umjesto neiskrenog izvinjenja, učini oprost za zlo koje im se u prošlosti desilo i da zatraže oprost za djela koja su oni, ili neki njihovi sunarodnici, drugima učinili. Apelirali su na odgovorne političare da se, umjesto međusobnog optuživanja i udvaranja militantnim krugovima iz kruga svojih birača, usredotoče na rješavanje ekonomskih problema u zemlji, javlja novinska agencija Fena.

“Pridružujemo se onima koji zastupaju stav da jeDejtonski sporazum bolni kompromis u kome svi nalaze veliku vrijednost, ali i na koji svi imaju zamjerke. Smatramo da je Mirovni sporazum, zbog raznih ishitrenih promjena, u praksi pokazao veliki broj slabosti”, navodi se u deklaraciji.

Osim toga pozvali su predstavnike najviše vlasti u Republici Srpskoj da se obrate Vijeću za implementaciju Mirovnog sporazuma i visokom predstavniku u BiH da se RS-u nadoknadi 0,5 posto teritorije zagarantirane Dejtonskim sporazumom i da ta nadoknada bude jedna trećina teritorijalnog dijela izlaska BiH na Jadransko more ili da se aktivira preliminarno dogovoreno rješenje ovog problema na Konferenciji o miru u Dejtonu, a kojim bi se teritorijalna veza Republike Srpske s Jadranskim morem riješila u području Prevlake.

Podržana je presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić-Finci", ali smatraju da bi bilo opasano da se realizacijom ove odluke ugrozi etnički princip glasanja koji je u Dejtonu usvojen kao instrument kojim se garantira ravnopravnost triju naroda, koji su, do tada, bili u sukobu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak