Udruženje žrtava: 'Presuda Paravcu pokazuje potpuni krah pravde u Bosni i Hercegovini'

8
Radiosarajevo.ba
Udruženje žrtava: 'Presuda Paravcu pokazuje potpuni krah pravde u Bosni i Hercegovini'
Foto: BIRN BiH / Sud BiH

Udruženje žrtava i svjedoka genocida oštro je kritikovalo pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini zbog neusvajanja odgovarajućih kazni za nadredjene odgovorne za ratne zločine, usprkos presudama međunarodnih sudova koje potvrđuju ozbiljnost zločina.

Prema najnovijim informacijama, Savezni sud Njemačke presudio je da je genocid počinjen u Grapskoj kod Doboja, a Nikola Jorgić je osuđen na nekoliko doživotnih kazni zatvora. Međutim, udruženje naglašava da u BiH još uvijek ne postoji adekvatna kazna za nadredjene odgovorne za ove zločine.

Borislav Paravac, bivši predsjednik kriznog štaba opštine Doboj tokom zločina, oslobođen je krivice, što je potvrdio Sud BiH. Paravac nije kriv ni za nepreprečavanje zločina niti za nečinjenje u pogledu kazne za Jorgića i druge odgovorne.

Prizori iz zraka: Pogledajte velike gužve u Sarajevu nakon saobraćajne nesreće

Prizori iz zraka: Pogledajte velike gužve u Sarajevu nakon saobraćajne nesreće

Tribunal iz Haga prethodno je utvrdio da su zločini u Doboju dio udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), uključujući odgovornost rukovodstva RS i rukovodstva u Doboju, kao i Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića. Također je utvrđena odgovornost Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije, piše u saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida postavlja ozbiljna pitanja o katastrofalnom sastavljanju optužnica i zašto su mnogi optuženi pobjegli iz BiH ili se očekuje njihovo oslobađanje.

A ko jeste kriv za katastrofalno sklepanje optužnica, za činjenicu da su skoro svi pobjegli iz BiH, a oni koji nisu, očito imaju informaciju da će biti oslobođeni.

Čemu ova farsa od suđenja ili je vrijeme da se procesi zaustave?

A ko jeste kriv za katastrofalno sklepanje optužnica, za činjenicu da su skoro  svi pobjegli iz BiH, a oni koji nisu, očito imaju informaciju da će biti oslobođeni.

Čemu ova farsa od suđenja ili je vrijeme da se procesi zaustave?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije