Danas je Dan nezavisnosti BiH

Radiosarajevo.ba
Danas je Dan nezavisnosti BiH


Danas se obilježava dan kada je prije 20 godina od oko 65 posto biračkog tijela koliko je izašlo na referendum, njih čak 98 posto izrazilo opredijeljenost za nezavisnu BiH, pozitivno odgovorivši na pitanje da li su za to da BiH bude "nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda".

Prethodno, u oktobru 1991. je na zasjedanju Skupštine Bosne i Hercegovine izglasan Akt o reafirmaciji suverenosti Republike, a predstavnici BiH napuštaju organe bivše SFRJ dok se ne postigne dogovor o budućnosti države.

Godišnjica reafirmacije suverenosti BiH  

Srpski poslanici u Skupštini oštro će odgovoriti na ove poteze – Srbi će i bojkotovati referendum, no, ipak, Bosna i Hercegovina će uspješno aplicirati za isti međunarodnoj Arbitražnoj komisiji.

Barikadama protiv referenduma

U tom smislu treba podsjetiti na riječi haškog optuženika Radovana Karadžića koji je u tom periodu, u Skupštini BiH, zaprijetio:

“Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje”.

Citirat ćemo i Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika BiH, koji je kada je nakon rata upitan ‘da li je bilo drugog rješenja osim refernduma odgovorio: “Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje“.


Stjepan Kljuić, Karadžić i Izetbegović

Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i, tadašnje, Evropske zajednice koja će na zasjedanju u Luksemburgu priznati SRBiH kao nezavisnu i suverenu državu u međunarodno priznatim granicama.

Bez obzira na prisutne posmatrače, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne jedinice podižu barikade u Bosanskom Brodu, Sarajevu, Derventi, Bosanskom Šamcu… JNA, posebno u Hercegovini, zauzima jasnu stranu. Sporadični sukobi nastavljaju se sve do početka aprila, perioda koji se smatra za zvanični početak rata i agresije na zemlju.

RS danas radi

A međunarodna komisija je odlučila da priznanje o teritorijalnoj nezavisnosti važi retroaktivno, od 6. marta 1992, kada su i oficijelno proglašeni rezultati referenduma. Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 22. maja iste godine, naša zemlja postaje članicom i ove organizacije. 

Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu je, 28. februara 1995. godine, donijela odluku, kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Četrnaest godina zastave BiH

Uprkos toj odluci, Dan nezavisnosti se ne slavi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine: danas je u Republici Srpskoj radni dan.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak