Da li je Centralna izborna komisija BiH političko tijelo?

2
Radiosarajevo.ba
Da li je Centralna izborna komisija BiH političko tijelo?

Sve su glasniji oni koji tvrde da pod hitno treba smijeniti članove Centralne izborne komisije. Tvrde da aktuelni članovi rade po različitim političkim nalozima. Da li je i koliko CIK BiH političko tijelo i kako zaštititi integritet članova CIK-a i tu instituciju?

Iz Centralne izborne komisije odbijaju sve kvalifikacije koje se iznose na rad njihovih članove i te institucije. Po proceduri članove CIK-a imenuje državni parlament, tačnije članove bira Komisija u kojoj su u većini zastupljeni parlamentarci i predstavnici vlasti, i imenuju u parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz Centralne izborne komisije BiH podsjećaju da je svih sedam članova izabrano odredbama Izbornog zakona.

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Simbol trijumfa nad zlom i tiranijom

Željko Bakalar, Centralna izborna komisija BiH

"Odbijamo sve kvalifikacije koje se iznose, one su plasirane u javnosti isključivo iz razloga kako bi se stvorili u javnosti argumenti za protuzakonitu smjenu članova CIK-a. Preporuka ODIRA, jedna od najprioritetnijih je da vlasti moraju osigurati za članove CIK-a ne budu opozvani iz proizvoljnih razloga i da su u mogućnosti da obavljaju svoje dužnosti bez straha od odmazde ili zastrašivanja."

CIK BiH poslao hitan apel: Da li će biti novca za održavanje lokalnih izbora?

Iz Naroda i pravde brojne su pritužbe i prigovori na rad CIK-a, a usaglašenih su stavova i njihovi partneri iz Naše stranke i SDP-a BiH.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde

"Ogromne malverzacije tokom izbornog procesa, one silne pozicije po tuzlanskom kantonu, u kojem na ne znam koliko biračkih mjesta jednak je broj stranačkih i pojedinačnih glasova nekih pojedinaca a to su članovi biračkih odbora upravo tih stranaka, i niz drugih nepravilnosti, oni to nisu nikad ni razmatrali. Ja nemam nikakvo povjerenje u ovu Centralnu izbornu komisiju, jer oni svojim ponašanjem nisu zaštitili integritet tog tijela".

Edin Forto, predsjednik Naše stranke

"Kad pregovaramo kao Trojka, ako jedan ne dođe i kaže sve što ste se dogovorili sa drugom dvojicom se slažem".

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a

"Ja sam bio taj koji je glasao za ovu CIK-u. Tad su obećali da će se pridržavati Ustava zakona, da će raditi na zaštiti integriteta izbornog procesa, uvođenjem elektronskog glasanja, a što se mene tiče već su pali na prvom ispitu kod izbora u Mostaru".

Svoj stav iznijeli su i iz PDP-a, jedne od stranki koja će prema odluci CIK-a, kako kažu, platiti najveću kaznu za izbore.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a

"Preko 40 hiljada maraka zbog nekih, po meni, trivijalnih razloga. To je odluka CIK-a za koju govore da na nju ima utjecaj opozicija što je netačno. Mi nemamo ništa s tim ljudima, od njih očekujemo samo da rade svoj posao u skladu sa zakonom i da urade sve da nam omoguće fer i poštene izbore."

O smjeni članova CIK-a se ne može govoriti dok im ne istekne mandat, ili dok opravdano nema argumentovanih, profesionalnih, utemeljenih činjenica i razloga za njihovu smjenu, kažu iz Koalicije pod lupom.

Dario Jovanović, Koalicija "Pod lupom"

"Ne možemo govoriti o tome da svaki put kada dođe nova stranka u vlast mi razrješavamo postojeće i imenujemo nove članove CIK-a, to će dovesti do još veće politizacije i do manje nezavisnosti, profesionalizma, integriteta i proaktivnosti u radu."

Integritet ove institucije može se sačuvati time da se kao članovi u CIK-u imenuju izborni stručnjaci, ali i da se jasno propiše koliko članova pripada poziciji a koliko opoziciji, poručuju iz Koalicije pod lupom, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak