Da li je BiH nova tranzitna zemlja za migrante?

Anadolija
Da li je BiH nova tranzitna zemlja za migrante?
Da li je BiH nova tranzitna zemlja za migrante? Od početka godine uhvaćeno više od 30 Sirijaca, Afganistanaca...

Nakon zvaničnog zatvaranja balkanske rute kojom su migranti s Bliskog istoka pokušavali doći do nekih zemalja Zapadne Evrope sve više je onih koji iz ratom zahvaćenih zemalja, ali i zemalja pogođenih ekonomskom krizom spas pokušavaju pronaći preko Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Granične policije BiH, samo od početka ove godine u pokušaju prelaska državne granice uhvaćeno je više od 30 ilegalnih migranata. 

"U januaru 2017. godine u dva slučaja otkriveno je pet državljana Sirije i po dva državljana Afganistana i Iraka. U februaru 2017. godine u devet slučajeva u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine. Također, otkrivena je jedna osoba bez državljanstva, te četiri s područja R. Kosovo", istakli su iz Granične policije BiH za AA. 

Najveći broj slučajeva otkrivenih ilegalnih migranata u 2017. je na području u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Trebinje, tri JGP Bijeljina i jedan JGP Višegrad.

"Posljednji evidentirani slučajevi u februaru 2017. godine ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika u pojedinačnim slučajevima i u manjim grupama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", poručili su iz Granične policije BiH. 

U ilegalnom prelasku državne granice u 2016. godine otkriveno je 218 osoba što je povećanje za 39 ili 21,79 posto u odnosu na 2015. kada je evidentirano 179 osoba. Kako su naveli iz GP-a, prilikom ilegalnog ulaska otkrivena je 141 osoba, a izlaska 77. Na graničnim prijelazima otkriveno je 45 osoba (na ulazu 17 i na izlazu 28), a van graničnog prelaza 173 osobe (na ulazu 124 i izlazu 49). 

"Osobe otkrivene u ilegalnom prelasku državne granice imale su državljanstva 20 zemalja. Najveći je broj državljana BiH (52), a među državljanima susjednih zemalja otkriveno je: Srbije 19, Hrvatske 16 i Crne Gore šest. U ilegalnom prelasku otkriveni su i državljani: Turske 25, Belgije i s područja R. Kosovo po 16, Italije devet, Pakistana i Šri Lanke po osam, Albanije i Sirije po sedam, Kolumbije pet, Indije četiri, Holandije tri; Irana, Njemačke, Kube, Maroka i Francuske po dva; Slovenije, Palestinske Samouprave, Libanona, Iraka, Jordana, Irske i Azerbejdžana po jedna osoba", naglasili su iz Granične policije BiH za AA.

Prema njihovim navodima, statistički pokazatelji ukazuju na smanjen migracijski priliv u susjednim zemljama. Operativna saznanja, obavještajni podaci i izvještaji EUROPOL-a, IOM-a, FRONTEX-a i dr. relevatnih međunarodnih organa ukazuju na to da Bosna i Hercegovina trenutno nije izložena masovnom migracionom pritisku.

"Međutim, aktuelna situacija u zemljama regije, posebno u Republici Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata, ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i tranzit preko teritorije BiH", istakli su iz GP-a.

U skladu s potpisanim sporazumima, osobe se vraćaju u zemlje iz kojih su ilegalno ušle u BiH. U nekim slučajevima provode se procedure osiguravanja međunarodne zaštite. 

Kontaktirali smo i Službu za poslove sa strancima odakle smo dobili izjavu da je ova Služba nastavila u 2016. godine s posebnom pažnjom pratiti migrantsku krizu tokom koje se Evropska Unija suočila s masovnim prilivom ilegalnih migranata.

"Iako BiH nije zahvaćena ovim talasom, a imajući u vidu usložnjavanje odnosa unutar EU u smislu iznalaska jedinstvenog odgovora na ovaj humanitarni i bezbjedonosni izazov, izvršena je procjena mogućnosti refleksije ove krize na BiH kao i odgovora Službe na pripadajuće prijetnje", saopćili su iz Službe za poslove sa strancima.

Govoreći o aktivnostima sprovedenim u 2016. godini, naveli su da je, u vezi sa naprijed navedenim, Služba planski sprovodila operativne aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju svih vidova neregularnih migracija što je rezultiralo izricanjem 449 mjera protjerivanja stranim državljanima.

"Navedene mjre su u najvećoj mjeri izricane državljanima Turske, Srbije, Albanije, građanima Kosova i drugih prema prikazanom dijagramu. Ako posmatramo pravne osnove na temelju kojih su izrečene mjere protjerivanja, najčešće otkazivani stranim državljanima zbog nezakonitog ulaska u BiH, boravka nakon isteka roka važenja vize ili dozvole boravka ili nakon isteka važenja bezviznog boravka, ili ako mu je zahtjev za odobrenje boravka odbijen, a nije napustio BiH u roku određenom za dobrovoljno napuštanj, prihvaćen po osnovu međunarodnog sporazuma o saradnji u predaji i prihvatu lica čiji je boravak nezakonit, a nema odobren boravak u BiH, itd", naglasili su za AA iz Službe za poslove sa strancima. 

U ovoj godini, prema njihovim riječima, nisu zabilježeni intenzivirani pokušaji ilegalnih ulazaka stranih državljana u našu zemlju, te mogu reći da se radi o sporadičnim slučajevima.

"Navedeni stranci su procesuirani od strane Službe za poslove sa strancima, te je istima izrečena mjera protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH", poručili su. 

Nakon što se otkrije nezakonit ulazak stranaca u BiH, Službu za poslove sa strancima poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, odnosno, donosi mu se mjera protjerivanja sa zabranom ulaska do 5 godina, stavlja se pod nadzor Imigracionog centra, do udaljenja u matičnu zemlju ili u zemlju iz koje je došao.

Služba za poslove sa strancima poduzima mjere udaljenja lica koje je ilegalno ušlo u BiH. Stranac se može vratiti u zemlju porijekla ili, u skladu s odredbama Sporazuma o readmisiji, u zemlju iz koje je ušao.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak