Slovenija uvodi "bezlična", šokantna pakiranja cigareta

Radiosarajevo.ba
Slovenija uvodi "bezlična", šokantna pakiranja cigareta
/ Po novim, evropskim propisima, pakovanja cigareta izledat će ovako
Parlament Slovenije izglasao je novi zakon koji predviđa dodatne, stroge mjere kontrole duhana. Zakon je izglasan bez ijednog glasa „protiv“ i sa 61 glasom „za“.

Ovaj zakon predviđa „bezlična“ pakiranja cigareta, zabranu pušenja u automobilu u kojem su prisutni maloljetnici, regulaciju dozvola za prodaju duhanskih proizvoda, potpunu zabranu izlaganja duhanskih proizvoda u trgovinama i druge male, ali ne manje važne i efektivne mjere.

Napominjemo da je novi zakon u Sloveniji izglasan dan nakon što je predsjednik Češke Republike Miloš Zeman donio dugo iščekivanu odluku i odobrio usvajanje novog zakona kojim se zabranjuje pušenje cigareta na javnim mjestima koji simbolično stupa na snagu 31. maja, na Svjetski dan bez duhana.

Slovenija je već 2007. uvela zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima. 

Nakon uvođenja ove zakonske mjere, izloženost stanovništva duhanskom dimu se znatno smanjila. Najveće smanjenje izloženosti duhanskom dimu zabilježeno je u barovima i restoranima, a ova izloženost smanjena je i u radnim i stambenim objektima. Usvajanje dodatnih mjera zakonske regulative predstavlja veliki korak za Sloveniju ali i za Jugoistočnu Europu i još jedan korak naprijed za kontrolu duhana i zaštitu zdravlja.

Većina usvojenih mjera stupit će na snagu već od 1. marta, dok će bezlična pakiranja biti uvedena 1. januara 2020.

Iste mjere uskoro trebaju doći u FBiH

Podsjećamo, Prednacrt  Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH je spreman i sredinom ove godine bi trebao ući u parlamentarnu proceduru. Ovaj Prednacrt predviđa, osim ostalog, i potpunu zabranu pušenja na svim zatvorenim, javnim mjestima, promjenu pakiranja cigareta i mnoge druge mjere. Osim toga, novi zakon predviđa i potpunu usklađenost s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i EU Direktivom o duhanskim proizvodima.

Ako želite saznati više o tome šta predviđa novi zakon u FBiH i biti u toku s novostima iz oblasti kontrole duhana, pratite kampanju „Smeta Mi“ na Facebooku Udruženja PROI ili saznajte više na www.smetami.ba.

Javna kampanja „Smeta Mi“ Udruženja PROI dio je projekta „Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana“ koji finansira Europska unija unutar Europskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava u iznosu od 157,600.00 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije